Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Par elektrības ražošanai izmantoto elektroenerģiju nebūs jāmaksā elektroenerģijas nodoklis

© Kaspars Krafts/f64

No šodienas elektroenerģija, kas tiek izmatota elektroenerģijas ražošanai, lai tiešā veidā nodrošinātu elektroenerģijas ražošanas procesu, ir atbrīvota no elektroenerģijas nodokļa, paredz grozījumi Elektroenerģijas nodokļa likumā.

Līdz šim no elektroenerģijas nodokļa atbrīvota bija elektroenerģija, ko izmanto preču pārvadājumiem un sabiedriskajiem pasažieru pārvadājumiem, tostarp dzelzceļa transportā un pilsētu sabiedriskajos pasažieru pārvadājumos. Tāpat par elektroenerģiju nav jāmaksā nodoklis, ja to izmanto mājsaimniecību lietotāji, vai ja tā tiek piegādāta citu Eiropas Savienības dalībvalstu vai citu ārvalstu pārstāvjiem vai organizācijām.

Savukārt elektroenerģijai, ko piegādā personām ielu apgaismošanas pakalpojumu sniegšanai, nodokli aprēķina pēc likmes - nulle eiro par megavatstundu.

Izņemot Elektroenerģijas nodokļa likumā noteiktajos gadījumus, Latvijā aizliegts elektroenerģiju izmantot, piegādāt un iegādāties biržā, nemaksājot nodokli.

Iepriekš jau vēstīts, ka šādi grozījumi noteikumos bija jāveic, jo Saeima 2022.gada 3.martā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas nodokļa likumā, kas paredz no elektroenerģijas nodokļa atbrīvot elektroenerģiju, kas tiešā veidā ir izlietota elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai.

Līdz ar to arī Ministru kabineta 2017.gada 24.janvāra noteikumu grozījumos paredzēts elektroenerģijas nodokļa atbrīvojuma nosacījums par elektroenerģiju, kas tiešā veidā būs izlietota elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai.

Tāpat paredzēts, ka elektroenerģijas nodokļa atbrīvojumu par elektroenerģiju, kas tiešā veidā tiks izlietota elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai būs iespējams piemērot, ja komersants nodrošinās minētās elektroenerģijas atsevišķu uzskaiti.

Ja Valsts ieņēmumu dienests (VID) konstatēs neatbilstību starp elektroenerģijas ražotāja elektroenerģijas nodokļa deklarācijā norādīto elektroenerģijas daudzumu, kas izlietots elektroenerģijas ražošanas procesa nodrošināšanai ar faktiski izlietotās elektroenerģijas daudzumu, par aprēķinātās nodokļa starpības samaksu ir atbildīgs elektroenerģijas ražotājs.