Dombrava: Valsts kapitālsabiedrību vadības algām nevajadzētu pārsniegt ministru atalgojumu

© pixabay.com

Būtu jārod līdzsvars starp valsts kapitālsabiedrību vadībai izmaksāto atalgojumu un ministru, kuru pārvaldībā atrodas šīs kapitālsabiedrības, algu, jo situācija, kurā premjerministrs vai finanšu ministrs saņem zemāku atalgojumu nekā pārraudzībā esošas kapitālsabiedrības vadītājs, ir īpatnēja, sarunā ar aģentūru LETA pauda Nacionālās apvienības (NA) priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Tāpat politiķis pieļāva arī iespēju, ka varētu samazināt atalgojumu kapitālsabiedrību vadībai.

Runājot par Saeimas deputātu atalgojumu, NA pārstāvis atzīmēja, ka pirms aptuveni četriem gadiem parlamentāriešu algas tika iesaldētas un līdz šim nav pieaugušas. Viņš arī piebilda, ka tas noticis par spīti minimālās algas celšanai tautsaimniecības sektorā.

Tomēr kādā brīdī būtu jāļauj parlamentāriešu atalgojumam pieaugt - vai nu šogad, vai nākamgad, vai kādā citā brīdī, uzskata Dombrava.

Kā ziņots, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien vienojās aicināt Ministru kabinetu atkārtoti izvērtēt valsts augstāko amatpersonu atalgojuma sistēmu, ņemot vērā aktuālo ekonomisko situāciju, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Komisija rosinās Saeimu atbalstīt 10 434 pilsoņu kolektīvā iesnieguma par algu iesaldēšanu augstākajām valsts amatpersonām tālāko virzību, nododot to izskatīšanai Ministru kabinetā ar uzdevumu atkārtoti izvērtēt amatpersonu algu reformu un līdz nākamā gada 15.aprīlim sniegt parlamentam ziņojumu par izvērtējuma rezultātiem.

Iniciatīvas autori iesniegumā aicinājuši iesaldēt Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta, parlamentāro sekretāru, ministru un Saeimas deputātu algas līdz brīdim, kad būs stabilizējusies ekonomiskā situācija - apturēts inflācijas kāpums, inflācija samazināta līdz samērīgam līmenim, kā arī ir pārvarēta krīze, kas saistīta ar gāzes un elektrības cenu kāpumu.

No nākamā gada, saskaņā ar atlīdzības likumā noteikto, gaidāms atalgojuma pieaugums augstākajām amatpersonām, tostarp deputātiem, atzīmēja komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS). Pirms trim gadiem 13.Saeima bija lēmusi līdz savu pilnvaru termiņa beigām deputātu algas nepaaugstināt un saglabāt 2019.gada līmenī, taču no jaunā gada, atbilstoši likumam, atalgojums 14.Saeimas deputātiem automātiski pieaugs.