Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valsts līderus aicina izpildīt Satversmes tiesas spriedumus

© Kaspars Krafts/f64

Valsts augstākajām amatpersonām ir jānovērš Satversmes tiesas (ST) konstatētā Satversmes neievērošana, kas izpaužas, nenodrošinot visu ģimeņu, arī viendzimuma ģimeņu aizsardzību, ar šādu aicinājumu pie Latvijas politiskās vadības vērsusies Evita Goša, pēc kuras pieteikuma ST pirms dažiem gadiem ierosināja attiecīgo lietu.

Goša šonedēļ ar vēstuli vērsusies pie Valsts prezidenta Egila Levita, Saeimas priekšsēdētāja Edvarda Smiltēna (AS), Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV).

Viņa norāda uz nepieciešamību izpildīt divus ST spriedumus, kas pieņemti 2020. un 2021.gadā. "Vēršu Jūsu uzmanību uz riskiem Latvijai kā neatkarīgai, demokrātiskai, tiesiskai, sociāli atbildīgai valstij, nenodrošinot Satversmē noteikto konstitucionālo orgānu savstarpējo līdzsvara un atsvara sistēmas darbību," sociālajos tīklos publicētajā vēstulē amatpersonām pauž autore.

Viņa skaidro, ka ST ir pieņēmusi divus nozīmīgus spriedumus būtiskos pamattiesību jautājumos, taču neviens no tiem nav pilnībā izpildīts. Tādējādi ir pārkāpts tiesiskās vienlīdzības princips, cilvēka cieņas princips un bērnu vislabāko interešu prioritātes princips, akcentē pieteicēja ST 2020.gadā izskatītajā lietā.

2020.gadā ST nosprieda atzīt attiecīgās Darba likuma normas neatbilstību Satversmei saistībā ar atbalsta nesniegšanu bērna mātes partnerei sakarā ar bērna piedzimšanu. Saeima izpildīja ST nolēmuma daļu, atzīmēts vēstulē.

Sprieduma secinājumu daļā ST norādījusi, ka atbilstoši Satversmes 110.panta pirmajam teikumam likumdevējam ir pienākums nodrošināt citstarp arī viendzimuma partneru ģimenes juridisku aizsardzību un paredzēt arī šādai ģimenei atbilstošus sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus, ievērojot vispārējos tiesību principus un citas Satversmes normas, tiesa lemto citē pieteicēja.

Satversmes 110.panta pirmajā teikumā cita starpā norādīts, ka valsts aizsargā un atbalsta ģimeni, vecāku un bērna tiesības. Tāpat tajā noteikts, ka valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti.

ST norādījusi, ka likumdevējam ir noteikta rīcības brīvība attiecībā uz viendzimuma partneru ģimenes attiecību tiesiskā regulējuma noteikšanas formu, taču tam nav rīcības brīvības izvēlēties, vai šādai ģimenei vispār ir jānodrošina juridiskā aizsardzība, kā arī ekonomiskā un sociālā aizsardzība un atbalsts.

"Līdz ar to Satversmes 110. panta pirmais teikums prasa, lai likumdevējs nodrošina ikvienas ģimenes, tai skaitā arī viendzimuma partneru ģimenes, juridisko aizsardzību un sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus," ST spriedumu citē Goša.

Pieteicēja atzīmē, ka sprieduma izpildes termiņš ir jau pagājušais 2022.gada 1.jūnijs, un vērš uzmanību, ka saskaņā ar ST likuma 32.panta otro daļu gan sprieduma nolēmumu daļa, gan secinājumu daļa ir juridiski saistoša un tajā sniegtā attiecīgās tiesību normas interpretācija ir obligāta visām valsts un pašvaldību institūcijām (arī tiesām) un amatpersonām, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām.

Tas, ka likumdevējs nav izpildījis ST spriedumā secinājumu daļā norādīto un Satversmē noteikto pienākumu nodrošināt ģimeņu aizsardzību, vērtējams kā tiesiskais nihilisms, kas rada precedentu jebkuram nolemt neizpildīt tiesu spriedumus vai normatīvos aktus bez jebkādām sekām, atzīmē vēstules valsts augstākajām amatpersonām autore, piebilstot, ka tas nav savienojams ar tiesu varas neatkarību.

Pieteicēja vērš uzmanību arī uz citu 2021.gada ST spriedumu saistībā ar īpašuma tiesību nostiprināšanas jomu. Arī šajā jautājumā spriedums neesot izpildīts, tāpēc pārdzīvojušajam partnerim tiesvedības ceļā jāpierāda, ka ar mantojuma atstājēju pastāvējušas ģimenes attiecības. Šāda situācija ir nepieņemama arī no cilvēcības perspektīvas, jo "personai, kuras dzīvesbiedrs miris, nebūtu jārada papildu grūtības formalitāšu nokārtošanā saistībā ar mantojuma lietu tikai tāpēc, lai demonstrētu pārākumu un varu," akcentē Goša.

Vēstules autore norāda, ka spriedumu nepildīšana arī starptautiskā līmenī ir aktualizējusi jautājumu par tiesu varas neatkarības riskiem Latvijā.

Atsaucoties uz Valsts prezidenta Levita pausto, pieteicēja aicina valsts augstākās amatpersonas sargāt Latvijas mieru, brīvību un demokrātisko valsts iekārtu, ievērot valsts pamatlikumu un nodrošināt, "ka vistuvākajā laikā tiek novērsti Satversmē nostiprinātā konstitucionālā orgāna - ST - konstatētie Satversmes 110.panta pirmā teikuma pārkāpumi". Amatpersonas lūgtas arī sniegt atbildi, kādā veidā tas tiks paveikts.

Kā ziņots, kustība "Dzīvesbiedri", kas Latvijā virza izmaiņas civilās savienības un viendzimuma pāru attiecību regulējumā, pauž, ka organizācija ir gatava diskutēt par izmaiņu veikšanu šajā jomā koalīcijas pieteiktajā variantā ar grozījumiem vairākos likumos, taču risinājumam ir jānāk gana ātri, jo jau ir pagājis termiņš, kurā bija jāizpilda ST spriedums.

Kā intervijā Latvijas Radio izteicās kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs Kaspars Zālītis, organizācijas biedri ir gatavi kompromisiem, taču sagaida, ka jautājums tiks atrisināts pilnvērtīgi un cieņpilni.

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iniciatīvu "Sargāsim visas ģimenes" par visu ģimeņu un faktiskās kopdzīves tiesisko atzīšanu, nodrošinot pilnvērtīgu vēlreiz dažu dienu laikā parakstījuši vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju.

Šāds parakstu daudzums ir nepieciešams, lai iniciatīvu būtu iespējams iesniegt izskatīšanai Saeimā, tomēr kustība "Dzīvesbiedri" iniciatīvai vēlas savākt 25 000 iedzīvotāju atbalstu pirms to iesniegt parlamentā, kur pavisam nesen līdzīga iniciatīva politiķu atbalstu neguva.

Jau ziņots, ka Saeimas deputātu vairākums 15.decembrī nolēma neturpināt 13.Saeimā iesākto darbu ar Civilās savienības likumprojektu, kas paredzēja ieviest jaunu veidu divu pilngadīgu personu kopdzīves juridiskai reģistrēšanai. Šī atzīšana un aizsardzība būtu attiekusies arī uz viendzimuma pāriem.