Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Vicemēri: Galvaspilsēta dāvina 10 autobusus Ukrainai, bet iedzīvotāji aicināti tos piepildīt līdz augšai ar mantām!

© Ekrānuzņēmums

Lai Rīga varētu noziedot desmit lietotus, bet vēl labus autobusus Ukrainai, nācies pat uzlabot likumdošanu Saeimā — tā izriet no vicemēra Viļņa Ķirša teiktā.

Rīgas vicemēri Vilnis Ķirsis un Edvards Ratnieks šodien pastāstīja, ka tiek ziedoti desmit labi uzturēti, pilnā tehniskā kārtībā esoši "Mercedes-Benz" autobusi, kas vēl decembra sākumā vadājuši pasažierus pa Rīgas ielām, jo kara apstākļos Ukrainu nebūtu pareizi apgrūtināt ar nobrauktiem, knapi kustošiem autobusiem, kuri uzreiz jāremontē. Pēdējo gadu laikā “Rīgas Satiksme” pēc iespējas atsakās no dīzeļmotoru autobusiem, aizstājot tos ar modernajiem trollejbusiem, kas var braukt arī vietās, kur nav izvilkti vadi (piemēram, 4. vai 35. trollejbuss), tāpēc tādi autobusi, kas iepriekš kursēja, piemēram, 1. vai 40. autobusa maršrutā, zaudē savu nozīmi Rīgā un var tikt ziedoti Ukrainai.

“Lai varētu veikt šādu ziedojumu, nācās pastrādāt kopā ar Saeimu pie likumdošanas izmaiņām,” ziņoja V. Ķirsis. Lai autobusi tiktu pareizajā kārtībā nodoti ukraiņiem ar sabiedriskā labuma organizācijas starpniecību, tie tiks nogādāti Ukrainā, piesaistot “Ziedot.lv” organizāciju. Tās vadītāja Rūta Dimanta teica, ka (pretēji gaidītajam) palīdzības vākšana Ukrainai kopumā neesot mazinājusies: “Krievija ar savām nelietībām, ko pastrādā praktiski katru dienu, pati gādā par to, lai Latvijā cilvēkiem nemazinātos motivācija un interese sniegt palīdzību Ukrainai!”

Otrs domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks nolasīja sarakstu ar lietām, ko rīdzinieki tiek aicināti ziedot, lai pašvaldības dotos autobusus piepildītu ar mantām pirms došanās ceļā, kas tiek plānota janvāra pirmajā pusē: akūti nepieciešamās humānās palīdzības vidū ir mantas un preces bērniem, higiēnai; ilgi uzglabājama pārtika (piemēram, konservi), kā arī mājdzīvnieku barība. Protams, noderēs viss, kas saistīts ar medicīnu un ārstēšanu — pārsēji, žņaugi, plāksteri, dezinfekcijas līdzekļi, antiseptiķi, medicīniskie cimdi. Visbeidzot, tiek vāktas segas, matrači, guļammaisi, sildītāji, lādētāji, un, protams, jebkādas jaudas dīzeļģeneratori elektrībai.

Lai piepildītu autobusus, tuvākajās dienās palīdzība tiks vākta pēc šāda grafika:

Trešdien, 28. decembrī, no plkst.15 līdz plkst. 20 ziedojumus pieņems Rātslaukumā;

Ceturtdien, 29. decembrī, no plkst.15 līdz plkst. 20 pie tirdzniecības centra "Alfa" B ieejas;

Piektdien, 30. decembrī no plkst. 12 līdz plkst. 20 pie tirdzniecības centra "Spice";

Jebkurā laikā — kultūras centrā "Imanta" (Anniņmuižas bulvārī 29) vai sev tuvākajā Rīgas pilsētas Apkaimju iedzīvotāju centra punktā. Savu ziedojumu atvest var arī jebkuras citas pašvaldības iedzīvotāji, ja tas iznāk viņiem pa ceļam.

Rīgas pilsēta jau aprīļa beigās noziedoja 11 “Rīgas Satiksmes” autobusus, un ar toreiz tie tika piepildīti ar humāno palīdzību.

Ukrainas vēstnieka vietnieks Jurijs Zaharčuks izteica pateicību par visu saņemto palīdzību, tieši par autobusiem pieminot, ka tie noder Kijivai jo īpaši tagad, rudenī un ziemā, kad Krievija grauj Ukrainas enerģētikas infrastruktūru. Kā jau visās Ukrainas lielpilsētās, arī Kijivā sabiedriskā transporta mugurkauls ir visu veidu elektrotransports — metro, loka dzelzceļš, tramvaji un trollejbusi. Tomēr tagad, kad notiek gan neplānoti, gan plānveida elektrības atslēgumi, vienīgais drošais sabiedriskais transports nodrošināms ar autobusiem, kuriem ir dīzeļmotori. Protams, Ukrainā tiek ražoti savi autobusi (zināmākā marka ir “Bohdan”), taču pašreizējos apstākļos visa valsts rūpniecība darbojas pirmkārt uz armijas vajadzību apmierināšanu, turklāt pat normālos apstākļos specializētie autobūves uzņēmumi nespētu saražot tik lielu busu skaitu, lai pietiktu pēkšņajam pieprasījuma pieaugumam.

Visu vicemēra V. Ķirša uzrunu, kā arī “Rīgas Satiksmes” pārstāvja Andra Lubāna teikto un Jurija Zaharčuka pateicības vārdus klausieties videoierakstos.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums
no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Par projekta "Ziņojums par stāvokli Ukrainā" saturu atbild SIA "Mediju nams".
#SIF_MAF2022

ZIŅOJUMS PAR STĀVOKLI UKRAINĀ: interneta raidījumu, reportāžu un mediju rakstu cikls par situāciju Ukrainā un ar to saistītajiem jautājumiem ziņu portālā “nra.lv” un drukātajā žurnālā “Vakara Ziņas”. Tas iekļaus regulāras reportāžas un video no pašas Ukrainas teritorijas un Ukrainas pierobežas, kā arī Latvijas. Tiks atspoguļota un analizēta karadarbība, Latvijas un citu valstu atbalsts, postījumu novēršana un mēģinājumi atjaunot mierīgu dzīvi, atbalsts bēgļiem, humānā un militārā palīdzība, kā arī analizēta ietekme uz situāciju Latvijā, tās ekonomiku un politiku.