Pensionāri pie prezidenta: nauda jāmeklē citur

Divu sociālo grupu pretnostatīšana ir cilvēku tracināšana un bezatbildība, Neatkarīgajai atzīst Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze. Sarunā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru vakar viņa norādījusi, ka valdībai jāveic nopietna valsts funkciju analīze, nevis jāsamazina atbalsts ģimenēm ar bērniem un pensionāriem, kā arī jārūpējas, lai veselības aprūpes sistēma neciestu no līdzekļu samazinājuma.

Pēc Latvijas Pensionāru federācijas domām, koncentrēšanās uz izmaksu samazinājumu sociālajā jomā ir vieglākais ceļš, ko vēlas iet valdība. "Valstij būtu jāveic nopietna funkciju analīze un jānovērš to dublēšanās, jo, mūsuprāt, ir daudz nelietderīgu izmaksu, kas vēl nav pietiekami apzinātas," atzina A. Verze. Tā vietā valdība cenšoties iet vieglāku ceļu – plāno samazināt ģimenes valsts pabalstu, kas ir nozīmīgs pabalsts ģimenēm ar bērniem. A. Verze arī Valsts prezidentam norādījusi, ka nav pareizi ķerties pie vienas sabiedrības grupas vai pie otras, spekulējot – kurš no daļas pabalsta vai pensiju piemaksām atteiksies.

Neatkarīgā rakstīja, ka Saeimā, spriežot par ģimenes valsts pabalstu reformu, aktualizējies jautājums, vai šos konsolidācijai nepieciešamos līdzekļus varētu meklēt citviet, piemēram, samazinot pensiju piemaksas turīgākajiem pensionāriem. Lai arī personīgi A. Verze spriež, ka lielo pensiju, vairāk par 600 latiem, saņēmēji, iespējams, nesajustu šo pensiju piemaksu samazināšanu (vidēji to apmērs ir 22 lati), Pensionāru federācijas lēmums noteikti ir pret piemaksu atņemšanu. "Ja valdība vēlētos, tā var aicināt lielo pensiju saņēmējus atteikties no piemaksām, bet mēs nevaram dot atbalstu šādai idejai," sacīja A. Verze. Pensionāri kategoriski nepiekrīt, ka pensiju piemaksas būtu dāvinājums vai kompensācija par padomju laika darba stāžu. Lai arī pensiju piemaksa netiek uzskatīta par pensijas sastāvdaļu, reāli pensionāri to tā uztver – pensiju piemaksa tiek piešķirta par katru darba stāža gadu līdz 1996. gadam, kad stājās spēkā jaunais Pensiju likums un tika sākta individuāla sociālo iemaksu uzskaite. "Pensiju piemaksu samazinājums ir tiesisks pārkāpums – vai uz to vēlamies iet, lai iegūtu pusmiljonu latu?" jautā pensionāru priekšstāve.

Pensionāru federāciju arī mulsina apstāklis, ka, apcērpot piemaksas lielajām pensijām, valsts budžets iegūtu vien ap pusmiljonu latu, kas nav pat desmitā daļa no tā, ko ieplānots samazināt. Proti, šā gada budžetā valsts pabalstu nauda jau ir samazināta par 11 miljoniem latu. Tik daudz plānots iegūt, veicot pabalstu reformu.

Svarīgākais