Turpmāk prognozē mērenākus siltuma rēķinus

Jaunie apkures rēķini, kurus iedzīvotāji saņems februārī, varētu būt mērenāki nekā šokējoši augstā maksa par decembrī izmantoto siltumu.

Apkures rēķini janvārī pārsteidza daudzus. Lielākajai daļai mājsaimniecību par decembrī patērēto siltumu bija jāmaksā apmēram divtik, cik pērn tajā pašā laikā. Ģimenei, kura dzīvo trīsistabu dzīvoklī Rīgā, Botāniskā dārza rajonā, siltuma rēķins kopā ar PVN janvārī pārsniedza 80 latus, Ziepniekkalnā divistabu dzīvokļa saimniekiem par apkuri bija jāmaksā 55 lati, Imantā vienistabas dzīvoklī dzīvojošajiem – 22 lati. Citās pilsētās maksa par siltumu bijusi vēl lielāka, jo, pēc Rīgas domes rīcībā esošās informācijas, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Jelgavā tarifi ir bijuši augstāki nekā Rīgas siltuma noteiktie. Rīgā tarifs decembrī bija 36,73 Ls/MWh (bez PVN), bet Rēzeknē tas bija – 47,17 Ls/MWh, Liepājā – 49,06 Ls/MWh.

Rīgas dome astronomiskos siltuma rēķinus skaidro ar dabasgāzes cenas kāpumu un āra gaisa temperatūras pazemināšanos. Pēc Rīgas domes rīcībā esošās informācijas, decembrī rīdziniekiem apkure izmaksāja par 45% vairāk nekā pirms gada. To ietekmējis gan siltuma tarifa pieaugums par 25%, gan āra temperatūras samazināšanās par 3,8 grādiem salīdzinājumā ar 2009. gada decembri.

Rīgas siltuma informācijas daļas vadītāja Linda Rence prognozē, ka februārī rēķini par apkuri varētu būt nedaudz zemāki nekā janvārī, jo par 4% samazinājies Rīgas siltuma apkures tarifs un arī laiks janvārī Rīgā bijis siltāks nekā gada nogalē, – pērn decembrī vidējā gaisa temperatūra bijusi mīnus 5,8 grādi, šā gada janvāri – 1,5 grādi pēc Celsija. Arī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra rīcībā esošā informācija liecina, ka jaunā gada pirmās dekādes vidējā gaisa temperatūra kopumā Latvijā bija 1,4 grādus augstāka, otrās dekādes – aptuveni 2 līdz 4 grādus augstāka par normu. Tas ļauj cerēt uz nedaudz mazākiem siltuma rēķiniem par janvāri.

Rīgas siltums no šā gada 1. janvāra norēķiniem par piegādāto siltumu piemēros tarifu 35,37 Ls/MWh (bez PVN), kas ir par 4% mazāks, salīdzinot ar tarifu decembrī. Savukārt, ņemot vērā PVN likmes kāpumu no 10% līdz 12%, tarifa izmaiņas nebūs tikpat kā jūtamas – kopējais samazinājums būs vien 2% apmērā.

Rīgas siltums aicina māju īpašniekus apsvērt namu siltināšanu, jo, pēc uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, nosiltinātās mājās apkures rēķini ir vidēji par 10–20% zemāki un atsevišķās mājās pat par 50% zemāki nekā nenosiltinātās ēkās.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais