Arodbiedrība: SVF jaunā gaismā ieraudzīja situāciju izglītībā

Šodien notikusī tikšanās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem situāciju Latvijas izglītībā atklājusi jaunā gaismā, parādot, ka ekonomiskā puse dominē pār izglītības kvalitātes un pieejamības aspektiem, žurnālistiem sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.

Tikšanās reizē, kuras laikā, kā stāstīja arodbiedrības pārstāvji, SVF vēlējies noskaidrot, kas īstenībā slēpjas aiz valdības nosauktajiem finansējuma samazinājuma apmēriem izglītībā, no LIZDA puses ticis uzsvērts, ka šobrīd valstī izveidojusies situācija, kurā pedagogu darbs ne tuvu netiek apmaksāts pilnā apmērā, jo darba apjoms ārpus klases ir pat divas reizes lielāks nekā nodarbību laikā. Arodbiedrība arī apliecinājusi, ka notiek gatavošanās visas Latvijas pedagogu streikam.

Arodbiedrība arī uzskaitījusi daudzos aspektus, pēc kā būtu jāvērtē izglītības pieejamība, - bērnu iespējas nokļūt līdz skolai, tajā saņemt ēdināšanas vai medicīniskos pakalpojumus. Tāpat SVF pārstāvjiem pastāstīts, ka ar pašreizējiem līdzekļiem izglītībā tiek pārcirsta saikne starp izglītību un zinātni valstī, jo zinātniskajos projektos strādājošie nereti saņem vēl mazāku atalgojumu nekā skolotāji, kas šos cilvēkus nemotivēs ilgstoši palikt Latvijā, gaidot situācijas uzlabošanos.

Paši SVF pārstāvji tikšanās norisi komentēt atteicās, un, kā norāda Harbaceviča, arī tikšanās laikā fonda pārstāvju iespaidi bijuši grūti noprotami, taču no SVF puses ticis uzsvērts, ka viņi un viņu pārstāvētās organizācijas iestājas par sociālās spriedzes mazināšanu un "sociālās drošības spilvena" radīšanu, lai nodrošinātu cilvēku iespējas izdzīvot arī šādos finansējuma samazinājuma apstākļos.

LIZDA priekšsēdētāja gan atzina, ka negaida, ka pēc šīs tikšanās notiks kādas diametrāli pretējas izmaiņas situācijā nozarē, taču uzskata, ka sarunā pietiekami veiksmīgi izdevies paust skolotāju intereses. Viņa arī izteica cerību, ka, neraugoties uz saistībām, kas Latvijas valdībai būs jāpilda pret SVF, atdodot valsts parādu, abas puses spēs būt pietiekami elastīgas.

Tanī pat laikā Harbaceviča kategoriski iestājas pret jebkādiem turpmākiem finansējuma samazinājumiem izglītībai.

Jau ziņots, ka trešdien, 7.oktobrī, LIZDA plānojusi tikties ar premjerministru Valdi Dombrovski (JL), lai pārrunātu arodbiedrībai aktuālos jautājumus. Pēc tam notiks LIZDA padomes sēde, kurā tiks lemts par tālāko rīcību, aizstāvot Latvijas izglītības sistēmā strādājošo intereses.

16.septembrī LIZDA padome lēma par labu streika rīkošanai un noteica problēmu loku, par kurām tiks iesniegta prasība valdībai. Galvenokārt prasība ir viena: palielināt finansējuma apmēru vienam skolēnam un studentam, kā arī bāzes finansējumu zinātnei.

Tomēr pagājušajā nedēļā arodbiedrības valde nolēma, ka pirms galīgā lēmuma par streiku pieņemšanu vēlas tikties ar Ministru prezidentu. LIZDA priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš aģentūrai LETA iepriekš pieļāva, ka kompromisa rašanas gadījumā arodbiedrība par streika rīkošanu vēl varētu pārdomāt.

Latvijā

No nākamā gada plānots noteikt fiksēto neapliekamo minimumu un paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrija (FM) sagatavotie grozījumi likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli.