No valsts pārmaksātos nodokļus plāno atgūt puse ekonomiski aktīvo iedzīvotāju

Lai atgūtu no valsts pārmaksātos nodokļus, gandrīz puse Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju šogad plāno Valsts ieņēmumu dienestā iesniegt gada ienākumu deklarāciju.

Šogad gada ienākumu deklarāciju par 2010.gadu plāno iesniegt 44% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju. Visbiežāk no valsts atpakaļ saņemto naudu cilvēki paredz izmantot ikdienas tēriņiem – šādi atbildējuši 47% respondentu, kas plāno iesniegt deklarāciju, bet visretāk – uzkrājumu veidošanai (tikai 11%). Daļa iedzīvotāju atgūtos līdzekļus vēlas izmantot parādu atmaksai vai sevis palutināšanai, liecina Swedbank Pirvātpersonu finanšu institūta veiktās aptaujas dati.

Tie, kas deklarāciju iesniegt negrasās, visbiežāk to skaidro ar faktu, ka iepriekšējā gada laikā viņiem nav bijuši izdevumi par ārstniecību un izglītību vai arī par tiem nav saglabājušies čeki. Daļa respondentu savu nevēlēšanos aizpildīt deklarāciju pamato ar to, ka tas viņiem šķiet pārlieku sarežģīts process.

Pārmaksāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa atgūšanu paredz likums un tā ir iespēja ģimenēm katru gadu papildināt savu budžetu. Deklarācijas aizpildīšana un iesniegšana parasti neprasa vairāk par pāris stundām, tādēļ daudzi cilvēki, kas deklarāciju iesniedz katru gadu, atzīst, ka tās ir vienas no ienesīgākajām stundām viņu karjerā, skaidro Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe.

Kopā, protams, nav iespējams atgūt vairāk nekā konkrētajā gadā ir nomaksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tomēr atgūstamās summas vairumā gadījumu svārstās no dažiem desmitiem līdz pat pāris simtiem latu, kas katras ģimenes budžetam ir būtisks papildinājums, piebilst eksperte.

Aptaujas dati liecina, ka ienākumu deklarāciju visbiežāk iesniedz tie, kas ir vismaz aptuveni aprēķinājuši, kādu summu var atgūt no valsts. No tā secināms, ka daudzi cilvēki šo iespēju neizmanto, jo neapzinās, par cik varētu šādi papildināt savu ģimenes budžetu.

Gada ienākumu deklarāciju privātpersonas var iesniegt visa gada garumā, taču jo ātrāk to izdara, jo ātrāk no valsts atgūst pārmaksāto. VID pieteikto summu atmaksā trīs mēnešu laikā. Visu šo gadu var iesniegt deklarācijas par trim iepriekšējiem gadiem. Līdz 2011. gada 15.aprīlim vēl var pagūt iesniegt deklarāciju arī par 2007. gadu.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais