Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"Eurostat": Latvija trešajā ceturksnī starp deviņām ES valstīm ar būvniecības kritumu

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Latvijā būvniecības produkcijas izlaide šogad trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar jūliju-septembri pērn samazinājusies par 13,6%, tai esot starp deviņām Eiropas Savienības (ES) valstīm, kurās šajā periodā reģistrēts kritums, liecina pirmdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" dati, kas apkopoti par 25 bloka dalībvalstīm.

Vēl kritums gada izteiksmē trešajā ceturksnī bijis Bulgārijā un Slovākijā (abās valstīs -0,8%), Luksemburgā (-1%), Vācijā (-1,1%), Čehijā (-1,8%), Igaunijā (-3,3%), Īrijā (-4,4%) un Spānijā (-8,5%).

Tikmēr straujākais pieaugums šajā periodā reģistrēts Slovēnijā (+29,1%), Grieķijā (+20,7%) un Rumānijā (+16,8%). Lietuvā būvniecības produkcijas izlaide kāpusi par 1,3%.

ES vidēji trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn būvniecības produkcijas izlaide pieaugusi par 1,6%, bet eirozonā kāpums bijis 1,2%. Vienlaikus ceturkšņa izteiksmē būvniecības produkcijas izlaides apjoms gan ES, gan eirozonā samazinājies par 0,8%.

Trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar otro ceturksni būvniecības izlaides apmērs samazinājies 16 ES dalībvalstīs, no kurām straujākais kritums bijis Luksemburgā (-4,2%), Polijā (-3,7%) un Latvijā (-3,2%), bet lielākais pieaugums bijis Rumānijā (+4,8%) un Maltā (+3,8%). Lietuvā bijis kāpums par 1,1%, bet Igaunijā fiksēts samazinājums par 1,8%).

Nav pieejami dati par Itāliju un Kipru, jo tie ir konfidenciāli.