Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Pagājušajā nedēļā augstākā elektroenerģijas cena bija Lietuvā - vidēji 366,39 eiro par megavatstundu

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Baltijā nedaudz palielinājās, aģentūru LETA informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Augstākā elektroenerģijas cena bija Lietuvā - vidēji 366,39 eiro par megavatstundu (MWh), tai pieaugot par 1%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Latvijā elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā bija 364,74 eiro par MWh, tai arī pieaugot par 1%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš, bet Igaunijā elektroenerģijas cena saglabājās 362,73 eiro par MWh.

"Nord Pool" sistēmā cena pieauga par 2% - līdz vidēji 312,4 eiro par MWh.

"Latvenergo" pārstāvji atzīmē, ka elektroenerģijas cenu līknes Centrāleiropā ieņēma dažādus virzienus, tostarp Francijā elektroenerģijas cena samazinājās par 3% - līdz vidēji 386,77 eiro par MWh, Beļģijā vidējā samazinājās par 1% un bija 387,56 eiro par MWh, tikmēr Vācijā elektroenerģijas cena bija 369,9 eiro par MWh, kas ir par 2% augstāka nekā iepriekšējā nedēļā.

Laika apstākļi šobrīd paliek galvenais faktors, kas ietekmē elektroenerģijas cenu, skaidro "Latvenergo" pārstāvji. Vēsāku laika apstākļu dēļ kopējais "Nord Pool" reģiona patēriņš pieauga par 5%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt sausāku laika apstākļu ietekmē bija vērojams Ziemeļvalstu hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa samazinājums. Elektroenerģijas cenu pieaugumu ietekmēja arī zemāka atomelektrostaciju izstrāde - turpinājās Zviedrijas Oskarshamnas trešā reaktora remontdarbi. Līdzīgi kā iepriekšējā nedēļā, straujāku cenu kāpumu bremzēja vēja elektrostaciju izstrādes pieaugums "Nord Pool" reģionā par 36%.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 9979 gigavatstundas (GWh), bet izstrādes apjomi - 10 396 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs pieauga par 3% - līdz 614 GWh. Latvijā elektroenerģijas patēriņš pieauga par 3% - līdz 147 GWh. Igaunijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija 195 GWh, kas ir par 2% lielāks nekā nedēļu iepriekš. Lietuvā patēriņš pieauga par 4% un bija 272 GWh.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs pieauga par 7% - tika saražotas 473 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kāpa par 12% - līdz 165 GWh. Tikmēr Igaunijā elektroenerģijas izstrāde samazinājās par 2% - līdz 174 GWh. Lietuvā ražošanas apjomi kāpa par 12% - līdz 134 GWh.

Pagājušajā nedēļā izstrādes apmērs pret patēriņu Latvijā bija 112%, Igaunijā - 89%, bet Lietuvā - 49%. Baltijas valstīs tika saražoti 77% no reģionā patērētās elektroenerģijas apmēra.