Rosina sākt kriminālvajāšanu pret policijas un robežsardzes amatpersonām

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Iekšējās drošības birojs (IDB) ierosinājis sākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas (VP) amatpersonu un Valsts robežsardzes amatpersonu (VRS) par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā, kā arī attiecībā pret VRS amatpersonu - par neatļautām darbībām ar muitošanai pakļautām precēm muitas teritorijā.

IDB Austrumlatgales prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret VP Latgales reģiona pārvaldes amatpersonu un VRS amatpersonu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju lielā apmērā. Vienlaikus attiecībā pret minēto VRS amatpersonu rosināts sākt kriminālvajāšanu arī par muitošanai pakļauto preču glabāšanu, pārvadāšanu un realizēšanu lielā apmērā muitas teritorijā.

Birojs pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guvis pierādījumus tam, ka VRS amatpersona Latvijas muitas teritorijā veica muitošanai pakļauto preču - tabakas izstrādājumu bez Latvijas akcīzes marķējuma - pārvietošanu, realizēšanu un glabāšanu lielā apmērā.

Vienlaikus pirmstiesas izmeklēšanā tika iegūti pierādījumi tam, ka VRS amatpersona un VP amatpersona legalizēja noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus vairāku desmitu tūkstošu eiro apmērā, kas saņemti, nelikumīgi realizējot tabakas izstrādājumus bez Latvijas akcīzes nodokļa markām.

Par iepriekš uzskaitītajām pretlikumīgajām darbībām Iekšējās drošības birojs pret VRS un VP amatpersonām rosina sākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 195.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu - noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā, kā arī attiecībā pret VRS amatpersonu rosināts sākt kriminālvajāšanu par Krimināllikuma 191.panta trešajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu - muitošanai pakļauto preču glabāšanu pārvadāšanu un realizēšanu lielā apmērā muitas teritorijā bez muitas iestāžu atļaujas.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.