"Rusič" aicinājumus iesniegt ziņas par Latvijas militāro infrastruktūru Drošības dienests vērtē iepriekš sāktā kriminālprocesā

© Vladislavs Proškins / F64

Internetā izplatītos aicinājumus vākt un iesniegt ziņas par Latvijā militāro infrastruktūru Valsts drošības dienests (VDD) vērtē iepriekš sāktā kriminālprocesā.

VDD 28.novembrī paziņoja, ka sācis kriminālprocesu saistībā ar saziņas lietotnes "Telegram" kanālos konstatētām pretvalstiskām aktivitātēm, kuras izvērsušas par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas.

Šajos "Telegram" kanālos tiek apkopota informācija par Latvijas amatpersonām un citām sabiedrībā zināmām personām, kuru darbība ir vērsta pret Krievijas interesēm. Kanālos tiek publicēta arī sensitīva rakstura informācija, piemēram, par šo personu iespējamo dzīvesvietu un ģimenes locekļiem.

Sevi par "antifašistiem" dēvējošās personas norādījušas, ka informāciju paredzēts nodot Krievijas specdienestiem un citām agresorvalsts institūcijām, lai vērstos pret šīm personām.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka pretvalstiskajās aktivitātēs ir iesaistīti Latvijas valstspiederīgie, kuri patlaban dzīvo Krievijā.

Nesen internetā parādījās informācija, ka "diversantu grupējumu "Rusič"" aicinājis sekotājus no Baltijas valstīm ziņot par militāro infrastruktūru. Britu laikraksts "The Guardian" vēstīja, ka šis ir ar Kremli saistītais krievu neonacistu paramilitārais grupējums. "Rusič" oficiālais kanāls vietnē "Telegram" aicinājis grupējuma atbalstītājus Baltijas valstīs sniegt informāciju par robežu posteņiem un militāro aktivitāti Baltijas valstīs.

Ierakstu apskatīja vairāk nekā 60 000 "Telegram" kanāla sekotāju.

VDD šodien aģentūrai LETA apliecināja, ka ir informēts par minētā "Telegram" konta aktivitātēm un izvērtē tās 28.novembrī sāktajā kriminālprocesā.

Vienlaikus VDD aicina Latvijas iedzīvotājus nepakļauties provokācijām un šajā "Telegram" kontā publicēto saturu vērtēt kritiski.

Tāpat VDD atgādina, ka jebkāda veida atbalsta sniegšana Krievijai tiks vērtēta atbilstoši Krimināllikumam.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais