Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Valsts meža dienests aicina ziņot par vilku klātbūtnes pazīmēm

© Pixabay

Lai iegūtu pēc iespējas plašāku informāciju par vilku izplatību Latvijā, Valsts meža dienests (VMD) aicina iedzīvotājus ziņot par vilku klātbūtnes pazīmēm, aģentūru LETA informē dienestā.

VMD norāda, ka apkopotā informācija ir būtiska lēmumu pieņemšanā, kas nodrošina medību resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu.

Dienestā atzīmē, ka skaidri un sniegoti laika apstākļi ir īpaši piemēroti dzīvnieku klātbūtnes pazīmju novērošanai, tādēļ mednieki un citi meža apmeklētāji aicināti izmantot iespēju ziņot par vilku klātbūtnes pazīmēm - pēdām, ekskrementiem, kā arī atrastiem noplēstiem dzīvniekiem, izmantojot lietotni "Mednis", kas bez maksas ir lejupielādējama gan "Android", gan "Apple iOS" viedtālruņos.

Lietotne ir savienota ar VMD informācijas sistēmu "Meža valsts reģistrs", tādēļ, informācijas ticamības nolūkā, lietotajiem ir nepieciešams autorizēties.

Kā skaidro VMD, lai nosūtītu vilku klātbūtnes pazīmes, lietotnē "Mednis" jāatver sadaļa "Novērojumi" un jāuzņem fotogrāfijas. Vienlaikus GPS koordināšu fiksēšanai, viedtālrunī nepieciešams ieslēgt atrašanās vietas noteikšanas funkciju un vēlams aktivizēt arī mobilos datus. Tāda pati kārtība ir spēkā, iesniedzot ziņojumu arī par citiem meža dzīvniekiem.

"Vilku populācijas apsaimniekošanas mērķis ir saglabāt tās labvēlīgu aizsardzības stāvokli Latvijā neierobežoti ilgā laika posmā un veicināt labvēlīga aizsardzības stāvokļa uzturēšanu Baltijas vilku populācijā," norāda dienestā.

VMD skaidro, ka ir svarīgi nevis noteikt maksimāli pieļaujamo skaitu un dzīvesvietu daudzumu, bet nodrošināt vilka kā vienota un funkcionāla dzīvās dabas komponenta klātbūtni cilvēku apdzīvotās un apsaimniekotās ainavās. Tāpat ir būtiski respektēt un veicināt dažādi nodarbinātās sabiedrības dzīves kvalitāti un labklājību.

Saskaņā ar VMD pieejamajiem datiem līdz 13.decembrim vilku klātbūtnes pazīmes konstatētas kvadrantos, kas kopā aizņem 50% Latvijas teritorijas.

VMD ir valsts pārvaldes iestāde, kas atrodas zemkopības ministra padotībā. Dienests uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību un uzkrāj informāciju par mežu un tajā notikušo mežsaimniecisko darbību.