Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Atkārtoti vērtēs programmas "Tvojo" apraides atļauju

© pixabay.com

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 14.decembrī atcēlis Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru bija atcelts Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums par apraides atļaujas anulēšanu uzņēmumam "GB Group", aģentūru LETA informēja AT.

Lieta nodota jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

NEPLP 2020.gada decembrī anulēja "GB Group" izsniegto programmas "Tvojo" ("Твоё") apraides atļauju, jo uzņēmums pēc NEPLP pieprasījuma noteiktajā termiņā nebija iesniedzis dokumentus par tā patiesajiem labuma guvējiem.

AT bija izšķirams jautājums, vai NEPLP ir rīcības brīvība, lemjot par apraides atļaujas anulēšanu plašsaziņas līdzeklim, ja tas nav iesniedzis padomei informāciju par patieso labuma guvēju.

Analizējot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā un Eiropas Padomes rekomendācijā noteikto, AT spriedumā atzina, ka prasība norādīt elektroniskā plašsaziņas līdzekļa patieso labuma guvēju ir būtiska, lai nodrošinātu demokrātiskas valsts iekārtas sekmīgu attīstību.

AT secina, ka elektroniskais plašsaziņas līdzeklis tiesības uz apraides atļauju var iegūt un saglabāt tikai tad, ja ir zināms tā patiesais labuma guvējs, turklāt tas ir tāds, kas neapdraud būtiskas sabiedrības intereses. Tādējādi, ja elektroniskais plašsaziņas līdzeklis nav sniedzis informāciju par patieso labuma guvēju, nekādi papildu apsvērumi nevar izmainīt padomes lēmumu par to, vai apraides atļauja ir vai nav izsniedzama, bet gadījumā, ja tā ir izsniegta, vai tā ir vai nav anulējama. Informācijas nesniegšana par patieso labuma guvēju ir apraides atļaujas saņemšanas un izmantošanas obligātā priekšnoteikuma neizpildīšana, nevis pārkāpums, kura apstākļus varētu un vajadzētu izvērtēt.

"Firmas.lv" dati liecina, ka SIA "GB Group" dibināts 2012.gadā. Uzņēmums pieder Krievijas pilsonim Konstantīnam Gosudarevam (32%), Latvijas pilsoņiem Mārai Stabravskai (32%), Kazimiram Svirbutovičam (31%) un Tatjanai Svirbutovičai (5%). Pērn uzņēmums apgrozīja 198 eiro, bet zaudējumi sasniedza 1662 eiro.