Izstrādās LTV un Latvijas Radio apvienošanas plānu

Tuvāko divu trīs gadu laikā ir apdraudēta sabiedrisko mediju – Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) – tehniskā pastāvēšana, jo liela daļa esošās radio un televīzijas pamatlīdzekļu bāzes ir nulles vērtībā.

Pamatlīdzekļi ir morāli un fiziski nolietoti, un esošās bāzes atjaunošana ir dārga un neefektīva, uzskata Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP).

Padome nosūtījusi vēstuli premjeram un abu koalīciju veidojošo partiju frakciju priekšsēdētājiem, kurā aicina atbalstīt un iekļaut valdības rīcības plānā padomes priekšlikumu par jauna Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija izveidi. Padome uzskata, ka mūsdienīgs un inovatīvs risinājums Latvijas informācijas sabiedrības attīstībai būtu jaunā apvienotā medija izveide, kas darbotos ne tikai radio un televīzijas formātā, bet arī internetā. "Ja šāda tipa jauns sabiedrisks medijs netiks ieviests, tad Latvijas informatīvo telpu izkonkurēs citu valstu mediji. Šobrīd informācijas saņemšana ir ļoti daudzveidīga, un tādā veidā Latvija kā valsts var strauji zaudēt savu ietekmi informācijas telpā, palielinot izveidojušos plaisu starp varu un sabiedrību," ir pārliecināts NEPLP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins.

Viņš atzīst, ka šis projekts ir inovatīvs un tehnoloģiski sarežģīts, tādēļ pirms detalizēta projekta iesniegšanas, nepieciešams veikt papildu izpēti, un padome ir uzsākusi darbu pie jaunā medija koncepcijas izstrādes. To paredzēts iesniegt Ministru kabinetā līdz 1. augustam.

Jauna sabiedriskā medija izveidei iecerētas četras aktivitātes. Galvenā ir jaunas ēkas celtniecība vai arī esošās pielāgošana tehnoloģiskajām vajadzībām, taču kā risks norādīts novecojušās telpas. To lietošana ilgtermiņā būs dārgāka nekā jaunas atbilstošas ēkas nodrošināšana. Tāpat līdzekļi jāparedz jaunu tehnoloģiju iegādei, esošo LR un LTV arhīvu digitalizācijai un arhīvu pieejamībai sabiedrībai, kā arī darbinieku apmācībai un stratēģiskās attīstības plānošanai.

Šāgada vasarā varēs sākt pieteikšanos uz 50 miljonu latu piesaisti no Eiropas resursiem, lai izveidotu jaunu sabiedrisko mediju. Tādā veidā varēs realizēt Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) ierosinājumu par nepieciešamību apvienot LR un LTV.

Svarīgākais