Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Jūrskola kā profesionālā vidusskola darbosies līdz 2025.gada 31.decembrim

© F64

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) struktūrvienības "Latvijas Jūras akadēmija" (LJA) sastāvā esošā Jūrskola darbosies kā profesionālā vidusskola līdz 2025.gada 31.decembrim, paredz otrdien valdībā akceptētie grozījumi Augstskolu likumā.

Grozījumi paredz, ka vārdus "universitāte", "augstskola" vai "akadēmija" ir tiesības ietvert tikai to izglītības iestāžu nosaukumos, kuras īsteno studiju programmas, vai to dibināto institūciju nosaukumos. Vārdus "universitāte", "augstskola" vai "akadēmija" savā nosaukumā ir tiesības ietvert augstskolu struktūrvienību nosaukumos, kas ir izveidotas atbilstoši augstskolu likumā noteiktajai reorganizācijai. Vārdu "universitāte" savā nosaukumā ir tiesības ietvert augstskolai, kura atbilst Augstskolu likumā noteiktajām prasībām. Augstskolas nosaukumā nedrīkst ietvert vārdu "institūts".

Augstskolu likuma pārejas noteikumus plānots papildināt ar normu, ka Latvijas Jūras akadēmijas studiju virziena "Mehānika un metālapstrāde, siltumenerģētika, siltumtehnika un mašīnzinības" akreditācijas termiņš - šā gada 31.decembris - tiek pagarināts līdz brīdim, kad tiek pieņemts lēmums par šā studiju virziena jaunu akreditāciju vai lēmums par atteikumu akreditēt studiju virzienu, bet ne ilgāk kā līdz 2023.gada 31.decembrim.

Pārejas noteikumos plānots paredzēt, ka RTU struktūrvienības LJA sastāvā esošā Jūrskola darbojas kā profesionālās vidusskola līdz 2025.gada 31.decembrim un turpina īstenot profesionālās vidējās izglītības programmas "Jūras transports" un "Kuģu mehānika" ar iegūstamo profesionālo kvalifikāciju "sardzes stūrmanis uz kuģiem, mazākiem par 3000 BT" un "sardzes mehāniķis uz kuģiem ar galveno dzinēju jaudu, mazāku par 3000 kW".

RTU, pamatojoties uz profesionālo izglītību regulējošajiem normatīvajiem aktiem, līdz 2025.gada 31.decembrim pieņem lēmumu par Jūrskolas turpmāko profesionālās izglītības iestādes statusu, kā arī tās juridisko statusu (ja nepieciešams), lai arī turpmāk nodrošinātu profesionālās vidējās izglītības programmas īstenošanu izglītības tematiskajā jomā "Inženierzinātnes un tehnoloģijas".

Valdība lūgs Saeimu atzīt likumprojektu par steidzamu un skatīt divos lasījumos. Grozījumi Augstskolu likumā stāsies spēkā pēc tam, kad tos pieņems Saeima un izsludinās Valsts prezidents.