Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

"The Insider": Krievijas oligarhi turpina aktīvu uzņēmējdarbību Latvijā

© Ketija Keita Krastiņa / F64

Ar Kremli saistītie Krievijas oligarhi Iskanders Mahmudovs un Andrejs Bokarjevs turpina aktīvu uzņēmējdarbību Latvijā, izdevies noskaidrot Rīgā bāzētajam tīmekļa izdevumam "The Insider".

Uzņēmumus Rīgā viņi kontrolē gan personīgi, gan ar starpnieku palīdzību.

Latvijas varasiestādes Bokarjevu un Mahmudovu par draudiem nacionālajai drošībai neuzskata, neraugoties uz to, ka viņi ir Krievijas armijas piegādātāji, "The Insider" ceturtdien norāda publikācijā "Kremļa īstie aģenti Rīgā. Kā kriminālie Krievijas oligarhi, kas saņēmuši Aizsardzības ministrijas pasūtījumus, veic uzņēmējdarbību Latvijā".

Turklāt šie oligarhi joprojām saņem finansējumu Eiropas Savienības (ES) grantu veidā, ko sadala Latvijas iestādes.

Atbilstoši Latvijas uzņēmumu reģistra datiem Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas (RER) akciju 36% kontrolē Krievijas juridiskā persona "TransComponent Holding". Latvijas reģistra datos norādīta Maskavas uzņēmuma vecā adrese Lielajā Lubjankas ielā, tomēr pērn uzņēmums pārcēlies uz Tveru.

Caur juridisko personu ķēdi (uzņēmumiem "Violan" un "Elarium") pa 20% "TransComponent Holding" akciju pieder Mahmudovam un Bokarjevam. Pārējās uzņēmuma daļas pieder viņu partneriem, kas plašākai sabiedrībai nav tik pazīstami.

Bokarjevs un Mahmudovs ir seni Kremļa draugi, norāda "The Insider".

Ar savu uzņēmumu, tādu kā UGMK, "Kuzbassrazrezugoļ" un "Transmašholding", starpniecību viņi Krievijā kļuvuši par vieniem no lielākajiem valsts darbuzņēmējiem.

Oligarhi ir arī Krievijas Aizsardzības ministrijas piegādātāji.

Viens no viņu biznesa partneriem bruņojuma koncernā "Kalašņikov" bija Aleksejs Krivoručko. Šobrīd viņš ir Krievijas aizsardzības ministra vietnieks.

Bokarjevs un Mahmudovs no koncerna "Kalašņikov" aizgājuši, bet ar savu uzņēmumu "Kolomenskij zavod" turpināja piegādāt dīzeļmotorus Krievijas karakuģiem.

Latvijas uzņēmuma RER galvenā daļa 46% apmērā pieder Maskavas uzņēmumam "Krona Grup". Kā noskaidroja "The Insider", arī aiz tās stāv Bokarjevs un Mahmudovs.

Šo Krievijas oligarhu darījuma saites aptvērušas arī abas pārējās Baltijas valstis, bet viņu kontrolētajam uzņēmumam RER ir darījumi daudzviet Eiropā.

Uzņēmums arī apgūst līdzekļus, ko piešķir ES uzņēmējdarbības atbalsta fondi, norāda "The Insider". Šobrīd RER piedalās Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstītā projektā, kura apjoms ir 527 000 eiro.

Neraugoties uz Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda un Navaļnija personīgajiem aicinājumiem, ES līdz šim nav noteikusi sankcijas Bokarjevam un Mahmudovam. Šobrīd viņi ir tikai Lielbritānijas sankciju sarakstos.

Elektrovilcienu iekārtu ražotāja AS "Rīgas elektromašīnbūves rūpnīca" pagājušajā gadā strādāja ar 32,693 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 52,3% mazāk nekā 2020.gadā, savukārt kompānija cieta zaudējumus 2,818 miljonu eiro apmērā, pretēji peļņai gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka kompānijas finanšu situācija pērn pasliktinājusies.

Apgrozījuma kritumu ietekmēja ražošanas apjomu samazināšanās par aptuveni 50% salīdzinājumā ar 2020.gadu, kas bija saistīta ar pasūtījumu apjomu samazināšanu vai pārcelšanu uz 2022.gadu no uzņēmuma pircēju puses.