AM rīkos semināru pašvaldībām par civilās aizsardzības pasākumiem militāra iebrukuma vai kara laikā

© Pixabay

Aizsardzības ministrija (AM) plāno informēt pašvaldības par civilās aizsardzības plānos iekļaujamo informāciju militārā iebrukuma vai kara gadījumā, šodien Latvijas Pašvaldību savienības rīkotajā seminārā par radiācijas apdraudējumiem pauda AM pārstāvis.

Valdība šoruden pieņēma grozījumus "Noteikumos par civilās aizsardzības plānu struktūru un tajos iekļaujamo informāciju", kas paredz, ka pašvaldību sadarbības teritoriju civilās aizsardzības komisijām (CAK) līdz 2024.gada sākumam ir jāizstrādā un savos civilās aizsardzības plānos jāiekļauj sadaļa par civilās aizsardzības pasākumiem militārā iebrukuma vai kara gadījumā.

AM ir apņēmusies sagatavot un izsūtīt informāciju pašvaldībām par nepieciešamajiem grozījumiem, kā arī organizēt atsevišķu attālinātu semināru pašvaldībām par civilās aizsardzības pasākumiem militāra iebrukuma vai kara laikā, lai visā valstī pašvaldībām būtu vienota metodika. Tāpat tiek plānotas regulāras krīzes scenāriju mācību izspēles.

Savukārt Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centra vadītāja Dace Šatrovska skaidroja, ka gadījumā, ja kādā no tuvējām ārvalstīm notiktu atomelektrostacijas (AES) avārija, Latvijā nebūtu nepieciešama plaša iedzīvotāju evakuācija, kā arī nebūtu jālieto joda preparāti.

Latvijā pastāv vairāki radiācijas apstarošanas veidi, taču vienlaikus valstī nav būtisku problēmu ar starojuma avotiem. Gadījumā, ja notiktu avārija kādā no ārvalstu AES, Latvija neatrodas būtiska apdraudējuma zonā, un pašvaldībām nebūs jāorganizē iedzīvotāju evakuācija. Šādām situācijām ir noteikti konkrēti rīcības algoritmi, piemēram, uzturēšanās iekštelpās, mājdzīvnieku un mājlopu pasargāšana, pārtikas izmantošanas ierobežojumi. Taču arī šie algoritmi tiek pielietoti, ņemot vērā konkrēto situāciju, ko ietekmē arī vēja virziens un nokrišņu esamība vai neesamība, skaidroja Šatrovska.

VVD mājaslapā "https://www.vvd.gov.lv/lv/riciba-radiacijas-avariju-gadijumos" ir pieejama informācija par iedzīvotāju rīcību radiācijas avāriju gadījumos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.