Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

SEPLP prasa LTV un Latvijas Radio skaidrot nepārbaudītas informācijas izplatīšanu par personas nāvi

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (Padome) ceturtdien, 8.decembrī, ir pieprasījusi VSIA "Latvijas Televīzija" (Latvijas Televīzija) valdei un VSIA "Latvijas Radio" (Latvijas Radio) valdei sniegt paskaidrojumu par nepārbaudītas informācijas izplatīšanu par personas nāvi sabiedrisko mediju portālā "LSM.lv" un sociālo mediju profilā.

Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio valdēm uzdots arī sniegt skaidrojumu par veiktajām un plānotajām darbībām mediju iekšējās kvalitātes vadības nodrošināšanas procesos, lai novērstu līdzīgas situācijas nākotnē.

Vienlaikus Padome novērtē Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio operatīvo rīcību, atzīstot nekvalitatīvo darbu un operatīvi atsaucot izplatīto informāciju.

Atbilstoši Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu un to pārvaldības likuma (SEPLPL) 17. pantā noteiktajam viena no Padomes funkcijām ir uzraudzīt sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbību, kontrolējot tās atbilstību SEPLPL noteiktajiem sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu darbības pamatprincipiem, tajā skaitā SEPLPL 3. pantā paredzētajam, ka sabiedriskie elektroniskie plašsaziņas līdzekļi savas programmas un pakalpojumus veido atbilstoši augstām ētikas un kvalitātes prasībām, nodrošinot žurnālistikas izcilību un ievērojot visaugstākos starptautiskos profesijas un kvalitātes standartus.

Jau ziņots, ka ceturtdien virkne Latvijas mediju saņēma preses relīzi par to, ka "Itera Latvija" vadītājs Juris Savickis esot miris. Izplatītā preses relīze saturēja gan Savicka dzīvesgājuma aprakstu, gan panākumus, gan arī bēru datumu un vietu. Preses relīze, kas it kā nosūtīta no uzņēmuma, gan tika izsūtīta no e-pasta, kas bāzēts nevis uzņēmuma e-pastu sistēmā, bet gan "Google" e-pastu servisā "Gmail".

Brīdī, kad LETA sazinājās ar uzņēmumu "Itera Latvija", tā darbinieki bija izbrīnīti par šādu informāciju. Līdz ar to aģentūra LETA secināja, ka izplatītā informācija ir viltojums.

Savickis aģentūrai LETA pauda, ka, ņemot vērā, ka viņam nav pieredzes ar šādiem gadījumiem, patlaban viņš situāciju uztver ar humoru. "Kā tālāk rīkoties, vēl nezinu. Parunāsim ar juristiem un tad izlemsim," viņš sacīja.

Mediji, kuri ātri pēc relīzes saņemšanas, publicējuši ziņas par Savicka aiziešanu mūžībā, šīs publikācijas atsauca.