Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Aptuveni 10% auto pa Latvijas ceļiem ziemā pārvietojas ar neatbilstošām riepām

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Apsekojot gandrīz 350 automašīnas, konstatēts, ka katram desmitajam auto ziemas riepu protektora līmenis bija zem pieļaujamās normas, aģentūru LETA informēja degvielas mazumtirgotāja "Circle K" pārstāvji.

Drošas braukšanas skolas direktors Jānis Vanks atzīmē, ka autovadītāji kopumā ir atbildīgi un laicīgi sagatavojušies ziemas autoceļiem - lielākā daļa apsekoto auto jau bija nokomplektēti ar ziemas riepām un atbilstošo rievu dziļumu protektoros no sešiem līdz septiņiem milimetriem. Vienlaikus pārbaudēs konstatēts, ka 10% autovadītāju ziemas riepu protektora līmenis bija zem četriem milimetriem, kas šādos aukstuma un sniega apstākļos obligāti ir jāmaina.

Savukārt vissliktāk nokomplektētā automašīna pārbaudi veica Jelgavā - autovadītāja mašīna bija aprīkota ar 12 gadus vecām ziemas riepām ar 0,9 milimetru protektoru.

"Šādas riepas pat pie nelieliem nokrišņiem zemā temperatūrā nepilda savu funkciju un pārvietoties satiksmē ar transportlīdzekli nav atļauts," atzīmē "Circle K" pārstāvji.

Tāpat akcijas laikā bija vairāki gadījumi, kad auto īpašnieki vēl nebija parūpējušies par logu šķidrumiem, kas paredzēti lietošanai ziemā. To nebija izdarījis katrs trešais autovadītājs Jelgavā un 46% apsekoto autovadītāju Rīgā. Savukārt 13% apsekoto spēkratu akumulatora uzlādes līmenis bija zem 30%.

"Ja akumulators ir jauns, uztraukumam nav pamata, bet, ja akumulators ir vecāks, karstuma vai aukstuma ietekmē tā uzlādes līmenis var ātri pazemināties. Novecojuša vai bojāta akumulatora izmantošana ir ne tikai neizdevīga un neērta, bet pat bīstama, tāpēc ziemas sezonā īpaši būtiski ir nepieļaut akumulatora izlādēšanos līdz 30%," skaidro Vanks.

Vienlaikus "Circle K Latvia" degvielas kategorijas vadītājs Gatis Titovs atgādina, ka, iestājoties aukstajam laikam un salam, ieteicams pārbaudīt arī degvielas filtrus un parūpēties, ka, temperatūrai samazinoties zem 0 grādiem, dīzeļdzinēja automašīnām bākā ir tikai arktiskā dīzeļdegviela.

LETA jau ziņoja, ka no 12.novembra līdz 27.novembrim Rīgā, Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, Daugavpilī un Valmiera notika bezmaksas automobiļu pārbaudes, kurās vadītājiem bija iespēja noskaidrot, vai auto pilnvērtīgi sagatavots ziemas autoceļiem.