Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā

Sāk vākt parakstus pret finansējuma samazināšanu augstākajai izglītībai

Latvijas augstskolas šodien sagatavojušas atklātu vēstuli Valsts Prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim un izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, kategoriski pieprasot nākamgad finansējumu izglītībai un zinātnei saglabāt vismaz šā gada apjomā.

Šīs nedēļas laikā visās augstskolās tiks vākti darbinieku un studentu paraksti, lai tos nākamnedēļ jau iesniegtu Ministru kabinetā.

Vēstuli sagatavojušas visas sešas Latvijas universitātes, to akceptējušas arī pārējās valsts dibinātās augstskolās. Vēstulē finanšu ministram Einaram Repšem tiek atgādināts, ka 2009. gadā augstākā izglītība piedzīvoja dramatisku valsts budžeta finansējuma samazinājumu – no iecerētā valsts budžeta finansējuma 2009. gadam pakāpeniski gada laikā finansējums tika samazināts par 48%. „Laikā, kad citas valstis, tajā skaitā arī mūsu tuvākās kaimiņvalstis, cenšas maksimāli palielināt vai vismaz saglabāt iepriekšējo līmeni augstākās izglītības un zinātnes finansējumam, Latvijā nākamgad augstākās izglītības finansējumu no valsts budžeta plānots turpināt samazināt vēl par 31%,” uzsver Latvijas augstākās izglītības pārstāvji.

Vēstulē atzīta pārmaiņu nepieciešamība krīzes apstākļos un augstskolas pauž gatavību turpināt optimizēt studiju organizāciju un resursu pārvaldi, koncentrēt spēkus un nodrošināt reālu sadarbību augstskolu starpā. „Tomēr Latvijas augstskolām gan likums, gan saistības studentu priekšā uzliek pienākumu saglabāt izglītības kvalitāti, kas nebūs iespējams, ja finansējuma samazinājums turpināsies tik katastrofālā tempā. Tāpēc mēs, šo vēstuli parakstījušie Latvijas augstskolu rektori, akadēmiskais personāls un studenti, kategoriski pieprasām 2010. gada finansējumu augstākajai izglītībai saglabāt vismaz 2009. gada līmenī.”