Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Iekšlietu dienesti aicina politiķus pievērst uzmanību iekšlietu sistēmas finansējumam

© Kaspars Krafts/f64

Iekšlietu dienestu vadītāji jaunās koalīcijas politiķus aicinātu sakārtot infrastruktūru, nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu un "nepārdomāti nereformēt" izdienas pensijas.

Iekšlietu dienesti jau vairākkārt cēluši trauksmi par problēmām iekšlietu sistēmā un arī šodien Latvijas Iekšlietu ministrijas organizētajā diskusijā tās tika atkārtotas. Vaicāts par nepieciešamajām lietām, kuras vēlas pateikt jaunajai politiskajai varai, Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks norādīja, ka nepieciešama infrastruktūras uzlabošana, labāki darba apstākļi un konkurētspējīgs atalgojums. Tāpat nepieciešams turpināt darbu pie izglītības sakārtošanas un atbalsts pie iekšējām darba organizācijas izmaiņām.

Policistiem aizejot no dienesta, ir izveidojusies krīzes situācija un "700 eiro alga nav normāls atalgojums", paziņoja Ruks.

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts aicina politiķus atvēlēt konstantu finansējumu no iekšzemes kopprodukta, kas ietvertu regulāru finansējumu autotransporta nomaiņai, kā arī nodrošināt atbilstošu atlīdzību. Tāpat viņš mudina politiķus "nepieņemt nepārdomātus lēmumus" par izdienas pensiju reformēšanu. "Es sagaidītu no politiķiem, lai netiktu pieņemti nepārdomāti lēmumi reformēt izdienas pensijas vai arī ieviest citas prasības, kas grautu nepārtrauktā dienesta būtību," pauda Pujāts.

Savukārt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis aicina politiķus atbraukt uz dienesta objektiem, lai viņi reāli saprastu, kādos apstākļos cilvēkiem jāstrādā. Tāpat prioritātei jābūt atlīdzībai un transportlīdzekļiem.

Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Dimitrijs Trofimovs uzsvēra, - lai arī iekšlietu struktūrās strādā daudz darbinieku, atgriezeniska saite valsts budžetā no dienestu darba rezultātu ieguldījuma mērāma "milzīgās naudas summās", piemēram, policija nodrošinot miljoniem eiro konfiskāciju, apkarojot noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Arī uz robežas sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu valstij tiekot novērsti miljoniem eiro lieli zaudējumi, apkarojot akcīzes preču kontrabandu. Arī ugunsdzēsēji, izglābjot cilvēku dzīvības, novēršot valstij lielus zaudējumus.