Pensionāri: neesam ar mieru atteikties no pensiju piemaksām

Divas sabiedrības grupas – bērnus un vecus cilvēkus – nav pieļaujams pretnostatīt, uzdodot jautājumu, kuram budžeta konsolidācijas mērķu vārdā atņemt atbalstu, sarunā ar Neatkarīgo saka Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze.

Turpinoties diskusijai par ģimenes valsts pabalstu reformu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā dzimusi ideja pārrunāt ar pensionāriem iespēju uz laiku pārtraukt maksāt pensiju piemaksas pie lielajām pensijām, lai nebūtu jāsamazina vai daļai ģimeņu jāatņem ģimenes valsts pabalsts.

Pensionāru federācijas valde pērn pieņēma lēmumu – pensiju piemaksas ir neaizskaramas. "Pensiju piemaksas mūsu izpratnē ir cilvēka īpašums, jo tas ir piešķirts par nostrādātu konkrētu periodu, kas netika kādreiz ņemts vērā," Neatkarīgajai skaidro A. Verze, "protams, uz sarunu mēs iesim, taču Pensionāru federācijas viedoklis ir, ka pensiju piemaksas nevar atņemt arī šīm lielajām pensijām." Tiesa, A. Verze pati personīgi uzskata, ka, iespējams, lielajām pensijām, sākot no 600 latiem, piemaksa pārdesmit latu apmērā varētu arī nebūt tik būtiska, tomēr "nedrīkst šķirot pensionārus, visi ir pensiju nopelnījuši". "Noņemšanai akceptu nedosim, taču, ja valdība vērsīsies pie pensionāriem un lūgs, lūdzu, ja kāds vēlas, lai atsakās no piemaksas, varētu sākt ar deputātiem – pensionāriem," spriež A. Verze. Viņai nepieņemama ir divu sabiedrības grupu pretnostatīšana – lai neatņemtu bērniem, atņemsim pensionāriem. Abas šīs grupas ir no valsts puses sociāli aizsargājamas.

Apspriežot Labklājības ministrijas (LM) piedāvātos variantus ģimenes valsts pabalsta reformai, LM speciālisti uzsvēra, ka šāgada budžetā valsts sociālo pabalstu izdevumi jau ir samazināti par 11,2 miljoniem latu. Tas savukārt nozīmē, ka neatkarīgi no tā, kādu pabalstu reformas variantu valdība izvēlētos, tam jāsamazina izdevumi par attiecīgo summu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, apspriežot visus variantus, lielākā daļa deputātu bija pret jebkādu pabalstu samazināšanu ģimenēm ar bērniem. Nekādu citu alternatīvu ģimenes valsts pabalsta samazināšanai no LM puses nav, jo valdība uzdevusi tai izstrādāt tieši ģimenes pabalsta reformu. Saskaņā ar LM datiem 66% no izdevumiem valsts pabalstiem skar tieši ģimenes valsts pabalstus. Savukārt sociālās apdrošināšanas budžetā pabalstiem, kas atvēlēti bērniem un ģimenēm, ir tikai 4% līdzekļu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) apstiprina, ka gatavojas aicināt uz sarunu pensionārus. Deputāti varētu ar Latvijas Pensionāru federāciju pārrunāt iespēju vienoties – lai ģimenēm netiktu atņemts pabalsts, lielo pensiju saņēmēji varētu atteikties no pensiju piemaksām.

Jautājums par pensiju piemaksām saistībā ar budžeta konsolidāciju pēdējo pāris gadu laikā izskanējis ne reizi vien. Neoficiāli dzirdētas sarunas, ka pensiju piemaksas varētu uz laiku noņemt, jo attiecībā uz tām nedraudētu Satversmes tiesa – pensiju piemaksa neesot pensionāru īpašums un tā nav pensijas sastāvdaļa. Kā zināms, pensiju piemaksas maksā par padomju laikos nostrādātajiem darba gadiem – 70 santīmu par katru gadu. Pensijas virs 600 latiem saņem ap 3000 pensionāru, un, noņemot piemaksas viņiem, valsts neiegūtu papildus pat pusmiljonu latu.

***

CIK SAŅEM

Pensionāri

Vecuma pensijas saņem 475 190 pensionāru

Vidējā pensija 183 lati

Vidējais piemaksas

apmērs 22 lati

Ģimenes ar bērniem

Ģimenes valsts pabalstu saņem par 350 270 bērniem

Pabalsta apmērs 8 lati

Avots: Valsts sociālās

apdrošināšanas aģentūra

Svarīgākais