Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Jaunie noteikumi tiešmaksājumu saņemšanai būs stingrāki

© F64

Jaunie noteikumi tiešmaksājumu saņemšanai būs stingrāki, taču vienlaikus palīdzēs pilnveidot saimniekošanas efektivitāti, otrdien, 29.novembrī, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) biedru kopsapulcē atzīmēja Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktors Zigmārs Ķikāns.

Kā norāda LLKA, kopsapulcē tika pārspriesti kooperatīviem un lauksaimniekiem aktuāli jautājumi par jaunās Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) Stratēģisko plānu 2023.-2027.gadam.

ZM pārstāvji LLKA biedrus iepazīstināja ar apstiprinātā (KLP) Stratēģiskā plāna nosacījumiem un tā ietvaros paredzētajām ekoshēmām posmā no 2023.-2027.gadam. Tāpat pārspriesti jautājumi par dabai draudzīgas saimniekošanas prakses ieviešanu, optimizāciju un izaugsmi, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) izvirzītajiem mērķiem Zaļā kursa ietvaros.

Savukārt enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš lauksaimniecības un mežsaimniecības kooperatīvu pārstāvjiem iezīmēja pašreizējo Latvijas situāciju enerģētikas nozarē, kā arī pastāstīja par priekšrocībām, ko uzņēmēji varētu iegūt no zaļās enerģijas ražošanas.

Pēc LLKA paustā, Ozoliņš uzskata, ka lauksaimniecības nozare no enerģētikas skatu punkta ir klimatneitrāla.

Vienlaikus viņš arī norādīja, ka pašreizējā situācija un energoresursu cena, ietekmē kā mājsaimniecības, tā uzņēmumus un zaļās enerģijas ražošana varētu būt viens no veiksmes stāstiem, kas ļautu efektivizēt enerģijas apsaimniekošanu.