Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Tiesa uzdod Zemkopības ministrijai atklāt pārdoto augu aizsardzības līdzekļu apmērus

© Kaspars Krafts/f64

Administratīvā rajona tiesa otrdien, 29.novembrī, apmierināja biedrības "Ekodizaina kompetences centrs" pieteikumu un uzdeva par pienākumu Zemkopības ministrijai (ZM) atklāt pārdoto augu aizsardzības līdzekļu (AAL) apmērus, aģentūra LETA noskaidroja Administratīvā rajona tiesā.

Spriedumā paredzēts, ka ZM mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas jāizsniedz "Ekodizaina kompetences centram" informācija par Latvijā reģistrēto AAL darbīgo vielu pārdošanas apjomiem laika posmā no 2011.-2020.gadam, sniedzot datus par katru AAL darbīgo vielu atsevišķi.

Vienlaikus, tiesa atzina, ka informācija par ALL darbīgo vielu pārdošanas apjomiem attiecas uz emisijām vidē, kas nav ierobežotas pieejamības informācija un ir izsniedzama pieteicējam.
ZM spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

"Ekodizaina kompetences centrs" valdes priekšsēdētaja Jana Simanovska ("Progresīvie") aģentūrai LETA norādīja, ka informācija vajadzīga ne tikai "Ekodizaina kompetences centram", bet arī citām vides organizācijām. AAL pārdošanas apjomu publicēšana ir nepieciešama, lai veiktu datos balstītu pesticīdu monitoringu, noteiktu AAL izmantošanas apjomus Latvijā, to ietekmi uz vidi un iedzīvotājiem.

Tāpat viņa norādīja, ka informācija palīdzētu interpretēt datus un pētījumus par AAL vielu klātbūtni telpās, ūdenī, urīna paraugos un līdzīgos paraugos, konstatējot pesticīdu izcelsmi un to cik daudz tādu vielu Latvijā tiek lietots. Tāpat informācija ir svarīga, lai turpmāk pētījumos varētu paraugus pārbaudīt uz specifisku vielu klātbūtni.

Simanovska norāda, ka gan Satversme, gan Orhūsas konvencija paredz, ka šādai vides informācijai būtu jābūt publiski pieejamai.