Ukraiņu skolēnu ēdināšanas nodrošināšanai piešķir 200 165 eiro

© Ģirts Ozoliņš/f64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien atbalstīja 200 165 eiro piešķiršanu Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), lai nodrošinātu ukraiņu skolēnu ēdināšanu sākumskolās.

Šāda summa aprēķināta par laika posmu no 1.septembra, rēķinot, ka viena bērna ēdināšana izmaksā 2,15 eiro dienā. IZM iegūto papildus finansējumu sadalīs un pārskaitīs pašvaldībām.

Jau ziņots, ka no 1.septembra tika palielināts 1.-4.klašu skolēnu brīvpusdienu finansējums - viena bērna ēdināšanai dienā tas turpmāk sasniegs 2,15 eiro līdzšinējo 1,42 eiro vietā.

Pusi no šīs summas sedz valsts, pusi - pašvaldība.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes informāciju, kopš 2014.gada tiešās ēdināšanas izmaksas ir pieaugušas par vairāk nekā 50%, norāda Latvijas Ēdinātāju asociācijas pārstāvji. Asociācija uzsver, ka bez papildu finansējuma izglītības iestādēs vairs nebūtu iespējams sniegt esošajām prasībām atbilstošus ēdināšanas pakalpojumus.

IZM uzsver, ka nākamajos gados nepieciešams turpināt darbu pie pakāpeniskas finansējuma palielināšanas atbilstoši faktiskajai tirgus situācijai.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais