Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Apturēts dzērājšoferis 2,75 promiļu reibumā

Valsts policija (VP) uz Tallinas šosejas apturējusi kravas automašīnas vadītāju, kura izelpā konstatētas 2,75 promiles alkohola, aģentūru LETA informēja VP Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ance Rozīte.

Vakar ap plkst.16.30 VP saņēma informāciju, ka Limbažu novada Salacgrīvas pagastā, uz autoceļa Rīga-Ainaži, pie Svētciema, virzienā uz Igaunijas robežu persona ar kravas transportlīdzekli "DAF" sakabē ar piekabi agresīvi piedalās ceļu satiksmē, un ka transportlīdzekļa vadītājs, iespējams, ir alkohola reibumā.

Uz norādīto vietu izbrauca VP Vidzemes reģiona pārvaldes Rietumvidzemes iecirkņa Reaģēšanas nodaļas amatpersonas, kuras fiksēja norādīto transportlīdzekli un to apturēja. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka 1966.gadā dzimušais vīrietis vadīja transportlīdzekli, būdams alkohola reibumā - vīrieša izelpā bija 2,75 promiles alkohola.

Kravas auto vadītājs tika aizturēts un nogādāts īslaicīgās aizturēšanas vietā. Šajā gadījumā noziedzīgais nodarījums tika izdarīts ar citai personai piederošu transportlīdzekli, tādēļ no vainīgā paredzēts piedzīt šī transportlīdzekļa vērtību, norāda Rozīte.

Valsts policija atgādina, ka šā gada 25.novembrī stājās spēkā grozījumi Krimināllikumā, kas transportlīdzekļa vadītājam, kuram ir atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, ja viņa izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles vai viņš atrodas narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, kā arī ja viņš atsakās no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes. Iepriekš par šādu pārkāpumu bija paredzēta administratīvā atbildība.

Saskaņā ar šiem grozījumiem pret transportlīdzekļa vadītāju ir sākts kriminālprocess. Par šādu likumpārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

VP pateicas tiem iedzīvotājiem, kas aktīvi ziņo par aizdomīgiem vadītājiem, un aicina arī turpmāk nepalikt vienaldzīgiem, un situācijās, kad rodas pamatotas aizdomas, ka transportlīdzekļa vadītājs pie stūres sēdies reibumā, ziņot par to VP, zvanot pa tālruni 110.