Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Abonētās preses piegāde kļūst arvien dārgāka

© Kaspars Krafts/F64

Abonētās preses piegādes nodrošināšanai Satiksmes ministrijai nākamā gada valsts budžetā papildu vajadzīgi 194 047 eiro, teikts šodien valdībā izskatītajā informatīvajā ziņojumā "Par aktuālo situāciju attiecībā uz atbalstu abonētās preses izdevumu piegādes nodrošināšanai no 2023.gada".

Universālā pasta pakalpojuma sniedzēs AS "Latvijas pasts" nodrošina arī abonētās preses piegādes pakalpojumu. No 2023.gada 1.janvāra piemēros jaunu preses piegādes pakalpojumu valsts atbalsta modeli, kas paredz preses izdevēju un valsts budžeta maksājumus no Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātā tarifa proporcionāli.

Lai no nākamā gada 1.janvāra nodrošinātu abonētās preses piegādi atbilstoši jaunajam valsts atbalsta modelim, valdība izskatīja Satiksmes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu, kas raksturo pašreizējo situāciju ar abonētās preses piegādi un piedāvā priekšlikumus tās uzlabošanai.

Ņemot vērā inflāciju un izmaksu pieaugumu, abonētās preses piegādei piešķirtais valsts budžeta finansējums 6 957 500 eiro apmērā ir nepietiekams. Līdz ar to Satiksmes ministrija jau ir iesniegusi Finanšu ministrijā pieprasījumu papildu līdzekļu 194 047 eiro apmērā piešķiršanai no nākamā gada valsts budžeta, kas tiks izskatīts likumprojekta "Par valsts budžetu 2023.gadam" veidošanas procesā.

Valdības lēmums paredz, ka jautājums par papildu līdzekļu piešķiršanu jāskata kopā ar citu ministriju sagatavotajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem 2023.gada valsts budžetā, un, ja tiks atbalstīts papildu finansējums, Satiksmes ministrija izstrādās attiecīgus grozījumus Pasta likumā, kurus virzīs nākamā gada budžeta likumprojektu paketē.

Abonētās preses piegādes pakalpojums nepieciešams, lai nodrošinātu iedzīvotājiem pieeju abonētajiem presei, bet preses izdevējiem - paredzamus apstākļus savas uzņēmējdarbības attīstīšanai.