Rīgas brīvostā specifisku uzdevumu veikšanai izmanto autonomos kuģus

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Autonomā kuģniecība Latvijā nav tāla nākotne un jau tagad Rīgas brīvostā tie tiek izmantoti specifisku uzdevumu veikšanai, otrdien 5G ekosistēmas forumā "5G Techritory" sacīja Rīgas brīvostas pārvaldnieks Ansis Zeltiņš.

Vienlaikus viņš atzina, ka autonomie kuģi patlaban nav lielizmēra, bet tas šajā jomā ir tikai sākums.

Pēc Zeltiņa paustā, viena no aktuālajām problēmām autonomajā kuģniecībā ir regulējums, ko lielākoties patlaban nosaka nacionālā mēroga.

Vienlaikus Zeltiņš un arī citi konferences dalībnieki vairākkārt uzsvēra, ka par šiem jautājumiem tiek un tiks domāts arī starptautiskā kontekstā.

Komentējot autonomās kuģniecības attīstību, Zeltiņš prognozēja divus iespējamos scenārijus. Pirmkārt, ja spiediens no nozares būs pietiekami liels, autonomo kuģu nozares attīstība notiks strauji un pati no sevis. "Līdzīgi kā bija ar elektriskajiem skūteriem - regulējums parādījās tikai pēc to popularitātes kāpuma," piebilda brīvostas pārvaldnieks.

Otrs attīstības scenārijs, pēc Zeltiņa teiktā, ietver regulējuma izstrādāšanu pirms tehnoloģijas ieviešanas. Taču Zeltiņš atzina, ka šis ir laikietilpīgs process un kamēr attiecīgais regulējums tiek iestrādāts praksē, tehnoloģijas ir novecojušas un to vietā nāk jaunas.

Tāpat Zeltiņš atzīmēja, ka līdz ar jauno tehnoloģiju attīstību pasaulē un Latvijā, mainīsies arī darba tirgus. Cita starpā jau tagad ir būtiski domāt par izglītības sistēmu, jo šobrīd studējošie, iespējams, nespēs nodrošināt pēc 15 gadiem nepieciešamās prasmes. "Daudzas profesijas savā veidā izmirs un to vietā būs jānāk jaunām," viņš piebilda.

Zeltiņš arī minēja, ka autonomā kuģniecība un autonomie kuģi, kuru attīstību sekmē 5G tehnoloģijas, attīstīsies pietiekami ātri.

Tāpat viņš pauda viedokli, ka nozares attīstību veicina ekonomiskie apstākļi, jo autonomā kuģniecība kāpina efektivitāti.

Tikmēr komerciālā kuģniecībā autonomie transportlīdzekļi, pēc Zeltiņa prognozētā, ienāks lēnāk. Vienlaikus viņš piebilda, ka šobrīd šādus transportlīdzekļus pasažieru pārvadājumiem izmēģina Norvēģija.

Jau ziņots, ka otrdien un trešdien, 30.novembrī, 5G ekosistēmas forumā "5G Techritory", kas norisinās Rīgā, 5G industrijas līderi, politikas veidotāji un tehnoloģiju inovāciju radītāji diskutē par nākotnes tīkliem, tehnoloģijām, pakalpojumiem, inovatīviem uzņēmējdarbības modeļiem, politikām un citām ekosistēmai aktuālām tēmām.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.