Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VARAM nevar apmierināt daugavpiliešu vēlmi pēc jaunas vietvaras; nav pamata rosināt domes atlaišanu

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) neesot tiesiska pamata rosināt Daugavpils pašvaldības domes atlaišanu, informē VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Izvērtējot vairāku sabiedriski aktīvu Daugavpils iedzīvotāju iesniegumu un ņemot vērā, ka VARAM savas kompetences ietvaros nav konstatējusi vairākkārtējus likumpārkāpumus pašvaldības domes darbā, kā arī no citām tiesībsargājošām institūcijām nav saņēmusi informāciju, ka pastāv kādi drošības riski vai ir konstatēti kādi likumpārkāpumi, tādējādi ministrijai nav tiesisks pamats rosināt Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes atlaišanu, skaidro VARAM.

Ministrija norāda, ka atbilstoši savai kompetencei, tā pārrauga pašvaldību darbības likumību, kā arī pašvaldībām likumos un citos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi atbilstoši pašvaldību darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei. Attiecīgi, ministrija ir tiesīga nodrošināt pašvaldību pārraudzību jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

VARAM skaidro, ka saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 93.panta pirmo daļu ministram ir tiesības ar motivētu rīkojumu atstādināt domes priekšsēdētāju no amata pienākumu pildīšanas, ja domes priekšsēdētājs nepilda likumos noteiktos pienākumus un ir saņemts viņa paskaidrojums.

Savukārt 91.pants paredz, ka Saeima var atlaist domi četros gadījumos, ja dome atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai arī nepilda tiesas spriedumus, kā arī atkārtoti pieņem lēmumus un veic darbības jautājumos, kas ir Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu vai tiesas kompetencē.

Likums nosaka, ka divu mēnešu laikā pēc sanākšanas uz pirmo sēdi vai pēc attiecīgo amatpersonu vai institūciju atkāpšanās nav ievēlējusi domes priekšsēdētāju, viņa vietnieku vai pastāvīgās komitejas, kā arī nav spējīga pieņemt lēmumus sakarā ar to, ka trīs sēdēs pēc kārtas nepiedalās vairāk nekā puse no attiecīgās domes deputātu kopskaita.

Ministrija uzsver, ka tā nevērtē domes deputātu sociālo tīklu kontos veiktos ierakstus un komentārus, kas pēc iesniegumā norādītā ir Krievijas politiku atbalstoši. Valsts drošības dienesta (VDD) pienākumos citstarp ietilpst ar valsts drošību saistītas informācijas vākšana, uzkrāšana, analīze un izmantošana, kā arī noziedzīgu nodarījumu valsts drošības jomā pirmstiesas izmeklēšana. VARAM jau 8.novembrī, reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju, kur Daugavpils pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) intervijā portālā "Delfi", atbildot uz jautājumu, kam pieder Krima, teicis, ka "Krima ir Krievijas Federācijas sastāvā", ir vērsusies VDD ar aicinājumu savas kompetences ietvaros izvērtēt Elksniņa rīcību.

Kā vēstīts, pāris desmiti sabiedriski aktīvu daugavpiliešu ir vērsušies ar atklātu vēstuli pie Saeimas, Ministru kabineta un masu medijiem, mudinot atlaist Daugavpils domi.

Vēstules autori pauda uzskatu, ka Daugavpils pilsētas dome ar tās priekšsēdētāju Elksniņu ar katru dienu vairāk un vairāk pauž savu atklāti nelojālo un noziedzīgo nostāju attiecībā pret Latvijas valstiskumu, tās pozīciju un politiku šajos kara apstākļos.

VDD ir pieņēmis Daugavpils domes priekšsēdētāja Andreja Elksniņa (S) paskaidrojumu par nesenajiem publiskajiem izteikumiem par Krievijas karu Ukrainā. Pārrunu gaitā Elksniņš tika brīdināts par paredzēto atbildību noziedzīgu nodarījumu veikšanas gadījumā. No plašākiem komentāriem par pārrunu saturu VDD atturējās.