Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tallinas starptautiskajā kinofestivālā apbalvota režisores Lindes topošā spēlfilma "Melnais samts"

© pixabay.com

Noslēdzoties Tallinas starptautiskajam kinofestivālam, industrijas pasākumu sadaļas "Industry@Tallinn & Baltic Event" projektu konkursā "Works in Progress" apbalvota režisores Lienes Lindes topošā pilnmetrāžas spēlfilma "Melnais samts", aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Viņa norāda, ka Tallinas festivāla sadaļa "Industry@Tallinn & Baltic Event" ir reģiona lielākais filmu un projektu "tirgus", kurā regulāri tiekas vairāki tūkstoši kinoindustrijas profesionāļu no visas pasaules un daudzas filmas uzsāk starptautisku karjeru vēl pirms pirmizrādes.

Šādā "gandrīz gatavu" filmu konkurencē šogad astoņu projektu izlasē "Baltic Event Works in Progress" bija iekļuvušas četras Latvijas filmas, un galveno balvu kā labākais Baltijas projekts saņēma Lindes "Melnais samts", kas top studijā "Ego Media" kā kopražojums ar Lietuvas studiju "Tremora", tāpēc balvu klātienē saņēma producenti Guntis Trekteris un Ieva Norviliene.

Matīsa klāsta, ka Marta, filmas "Melnais samts" galvenā varone, ir kinorežisore. Viņa dzīvo radošā trīsdesmitgadnieka dzīvi - strādā darbavietā, kurā nespēj sevi realizēt, uzņemas darbus, kuru termiņus nokavē. Tāpat Marta uztur romantiskas attiecības, kurās negūst emocionālu piepildījumu, bet depresiju ārstē ar apreibināšanos un turpina draugiem apgalvot, ka jau pavisam "drīz" sāks strādāt pie savas jaunās filmas scenārija. Caur skumju, absurdu un komisku notikumu virkni Marta ir spiesta iemācīties, ka dažkārt, lai tiktu laukā no bedres, tajā ir jāiekrīt vēl dziļāk.

Martas lomu režisore rakstījusi īpaši aktrisei Ingai Tropai, ar kuru veiksmīgi Linde sadarbojusies jau iepriekš. Vēl filmā piedalās Ivars Krasts, Baiba Broka, Iveta Pole un citi aktieri.

Režisorei Lindei šī ir debija pilnmetrāžas spēlfilmas formātā, iepriekš viņa uzņēmusi spēlfilmas "Četri mielasti" un "Septiņas neveikla seksa reizes". Abas apbalvotas ar Nacionālo kino balvu "Lielais Kristaps" kā labākās studentu filmas.

Režisore kopā ar Armandu Začu veidojusi arī dokumentālo filmu "Klātbūtne", kas ieguva "Lielā Kristapa" balvu kategorijā "Labākā dokumentālās filmas režija".

Filmas "Melnais samts" operators ir Dāvids Smiltiņš, māksliniece - Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece - Liene Dobrāja, grima māksliniece - Ilona Zariņa. Spēlfilma "Melnais samts" top kā Latvijas un Lietuvas kopražojums. Patlaban filmēšanas periods ir pabeigts un filma ir montāžas procesā, pirmizrāde gaidāma 2023.gada rudenī.