Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rotbergs: Zemkopībā jāveicina pāreja uz nepiesārņojošajām aktivitātēm, energoefektivitāti un principu "no lauka līdz galdam"

© Ģirts Ozoliņš/f64

Lauksaimniecībā jāatbalsta "zaļā kursa" ieviešana, kas paredz pāriešanu uz bioekonomiku un augstas pievienotās vērtības produktu ražošanas attīstīšanu, aģentūrai LETA sacīja Saeimas deputāts, Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs Uģis Rotbergs (JV)

Atbilstoši pašlaik plānotajam atbildības jomu sadalījumam topošajā koalīcijā partiju apvienības "Apvienotais saraksts" (AS) pārvaldībā būšot gan Zemkopības ministrija (ZM), gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Vaicāts par vērtējumu situācijai, ka viens politiskais spēks vadīs gan lauksaimniecības nozari pārraugošo ministriju ZM, gan arī zemkopības jomā noteikto vides prasību ievērošanu uzraugošo ministriju VARAM, Rotbergs skaidroja, ka ir pāragri par to spriest, jo tas atkarīgs no ministriju īstenotās politikas satura.

Jau iepriekš VARAM un ZM bijusi gan vienas, gan atsevišķu partiju pārziņā, un šī politiskā situācija nav bijusi izšķiroša attiecībā uz ministriju darbību, vērsa uzmanību politiķis. Reizē jānodrošina, ka politikas veidošana ir atdalīta no politikas uzraudzības, lai nebūtu tā, ka, piemēram, meža politikas ieviesēji paši uzrauga sevis paveikto, akcentēja parlamentārietis.

Tāpēc ir jāstiprina Dabas aizsardzības pārvalde, Valsts vides dienests un citas uzraugošās institūcijas, atzīmēja Rotbergs.

Politiķis norādīja, ka svarīgākais, lai ZM nostājas par labu "zaļā kursa" ieviešanai, kas paredz zemkopības un mežkopības transformāciju uz bioekonomiku un augstas pievienotās vērtības produktu ražošanu.

Politikas īstenotājiem jābūt izpratnei, ka "zaļo politiku" ieviešana samazina negatīvo ietekmi uz vidi, pauda Rotbergs. Zemkopībā jāveicina pāreja uz nepiesārņojošajām aktivitātēm, energoefektivitāti un princips "no lauka līdz galdam", kas ietver gan veselīgas pārtikas pieejamību, gan videi saudzīgu pārtikas nodrošināšanas sistēmu, skaidroja Pasaules Dabas fonda valdes priekšsēdētājs.

Vaicāts par konkrētiem augstas pievienotās vērtības produktiem JV politiķis skaidroja, ka lauksaimniekiem pašiem jāizvēlas, kādu tieši nišas produktu attīstīt, viņš var minēt tikai piemērus - rafinēšana, ēterisko eļļu un atsevišķu medicīnas jomas produktu ražošana.

Rotbergs norādīja, ka "zaļā kursa" īstenošanai jau tagad ir pieejams liels finansējums gan no "Attīstības finanšu institūcijā "Altum"", gan no Eiropas Savienības fondiem un privātā finansējuma, ko var saņemt gan kā grantus, gan kā kredītus.

Jāizmanto "vēsturiskā iespēja" un jāseko lielas daļas Eiropas valstu piemēram, kur, lai gan ekonomika aug, reizē tiek samazināti patērētie resursi, uzsvēra deputāts. Ar videi draudzīgāku pieeju jāmazina līdzšinējā negatīvā ietekme arī uz iedzīvotāju veselību, piebilda Rotbergs.

Kā ziņots, atbilstoši pašlaik plānotajam atbildības jomu sadalījumam gan ZM, gan VARAM topošajā valdībā varētu ieņemt partiju apvienības AS pārstāvji.