Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Foruma "5G Techritory" programmas direktors: Digitalizācija ir kā smiltis

© Inga Nestere / F64

Foruma "5G Techritory" programmas direktors Neils Kalniņš intervijā aģentūrai LETA skaidro redzējumu, kā valdība strādā, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar zinātni un izglītību, tehnoloģiju un inovāciju attīstību.

Kā uzsver N. Klaniņš, ar katru valdību esot mazliet labāk, "5G Techritory" darbības laikā šī būs jau trešā valdība".

"Digitalizācija ir kā smiltis. Tā ir visur. Šobrīd nav tādas tēmas, vai tā būtu medicīna, ceļu būve, skola, veikals vai jebkas cits, kurā nav aktuāli digitalizācijas jautājumi. Tas skar datus, datu pārraidi, datu pārvaldību, dažādas lietotnes, mākslīgo intelektu. Šīs lietas mūsdienās ir svarīgas gan mazā puķu veikaliņā, gan lielā augstskolā. Visur ir digitalizācijas aspekti. Latvijai ir svarīgi definēt kopīgus mērķus, pie kuru sasniegšanas, kā jūs teicāt, katrs no sava stūrīša tad var strādāt. Tas, kā pietrūkst, un tas, kas, manuprāt, ir jaunās valdības nopietns uzdevums, ir konsolidēt resursus un panākt to mērķtiecīgu pielietojumu. Latvijas ekonomiskā atpalicība no kaimiņvalstīm ir skaidrākais indikators tam, ka mēs nemākam rīkoties mērķtiecīgi un konsolidēti. Jāsaprot, ka bez resursu konsolidācijas un mērķtiecīgas rīcības mēs nepanāksim neko, " uzskata Kalniņš.

Starptautiskie partneri izvērtējot projektu attīstību vērš uzmanību uz to, kādu atbalstu valsts sniedz savai zinātnei, uzņēmumiem, augstskolām, lai "augstskolas kvalitatīvi varētu piedalīties konkursos par finansējuma piesaisti no Eiropas fondiem. Nav šādu resursu! Un tad mēs ar savu rīcību demonstrējam pilnīgu nekonsekvenci."

No 29. līdz 30.novembrim Latvijā jau piekto reizi notiks tehnoloģiju forums "5G Techritory", kurā gan klātienē, gan attālināti pulcēsies dažādu jomu profesionāļi, lai runātu par 5G sakaru tehnoloģiju pielietojumu.