Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Latvija plāno iegādāties kara lidmašīnu un uzbrukuma bruņutehniku armijas vajadzībām

© Dmitrijs Suļžics/f64

Aizsardzības resoram ir plāni par lidmašīnu un uzbrukuma bruņutehnikas iegādi Latvijas armijai, noskaidroja aģentūra LETA.

Aizsardzības ministrija pirms 18.novembra svētkiem izplatīja dokumentālu videomateriālu par Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi. Šajā materiālā Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris Sandris Gaugers norādījis, ka ar patlaban Ādažos izvietotā NATO kaujas grupas tehniku ir iespējams doties uz priekš un veikt veiksmīgas uzbrukuma operācijas, lai šādā veidā kļūtu daudz dzīvotspējīgāki karalaukā.

Vienlaikus Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) ir nepieciešams pašiem savas uzbrukuma platformas, jo tikai tā ir iespējams kļūt veiksmīgiem karalaukā. "Mums ir jānonāk pie uzbrukuma platformām, lai mēs varam iet uz priekšu ar to, kas mums ir nacionāli. Respektīvi kāpurķēžu bruņumašīnas "CVR(T)" ir ļoti labi, bruņumašīna "Patria" ir ļoti labi, tomēr šīs ir platformas, kas neiedod mums uzbrukuma iespējas. Un mums to vai gribam vai nē jāskatās uz uzbrukuma platformu attīstību, jo tikai tā mēs varēsim būt veiksmīgi karalaukā," videomateriālā uzsvēris Gaugers.

Lūgts komentēt armijas plānus par uzbrukuma platformu iespējamo iegādi, NBS komandieris Leonīds Kalniņš aģentūrai LETA teica: "NBS mobilitāte un spēju attīstība ir nebeidzams process, kuru virza gan notiekošais pasaulē - īpaši karš Ukrainā, gan tehnoloģiju un bruņojuma attīstība. Tāpēc arī NBS pēta iespēju palielināt mūsu manevra, uguns un mobilitātes jaudu."

Plašāku komentāru aģentūrai LETA sniedza aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP), kurš arī apliecināja, ka aizsardzības resoram ir plāni par uzbrukuma platformu iegādi, taču jautājums ir par pieejamo finansējumu un vietējās industrijas piesaisti.

"Ja viss notiek pēc patreizējām iecerēm, tad es domāju, ka pirmās testēšanas Ādažu poligonā varētu būt jau nākamgad martā. Ir vairākas valstis, kurām ir piegādātāja kapacitāte. Mēs apmēram jau zinām, kas mums nepieciešams. Tāpat kā "Patria" projektā NBS vajadzēs tikt skaidrībā kas viņus labāk apmierina. Jāsaprot, kas mums nepieciešams, cik ilgā laikā jāsagādā un cik maksā. Jebkurā gadījumā uzbrukuma platformu projekts būs piecgades, ja ne vēl ilgāk plāns," norādīja ministrs.

Pabriks gan konkrētus bruņojuma platformu modeļus patlaban neminēja.

"Varu patlaban pateikt tā, ka mūs interesē kāpurķēdes, attiecīgs bruņu līmenis, pietiekama ugunsjauda, kas spējīga caursist pretinieka bruņutehniku un iespēja pārvietot lielāka apjoma kājniekus. Šai platformai jābūt vieglākai, nekā, piemēram, tankam "Leopard"," uzsvēra ministrs.

Runājot par patlaban NBS rīcībā esošo tehniku, Pabriks norādīja, ka ar bruņumašīnām "CVR(T)" var uzbrukt, taču tās vairāk kalpo kā izlūktehnika un pielietojama aizsardzības kaujās. Vienlaikus šīs mašīnas sevi pierādījušas vairākos starptautiskajos bruņotajos konfliktos un tagad tās izmanto arī Ukrainas armija cīņā pret Krieviju. Savukārt "Patria" ir bruņumašīna, kas nav paredzēta plašākai iesaiste kaujā un pamatā ir pārvietošanās līdzeklis, lai gan tai ir zināmas aizsardzības iespējas.

Virzot projektu par uzbrukuma platformu iegādi, Pabriks atgādināja, ka paralēli vēl būs nepieciešams atbilstošs karavīru daudzums, tāpēc svarīgi ir ieviests valsts aizsardzības dienestu.

Tikmēr Aizsardzības ministrijas izveidotajā portālā "sargs.lv" NBS komandieris Kalniņš apliecinājis, ka nākotnē NBS Gaisa spēkos plānots iegādāties virkni lidmašīnu, kuru uzdevumos ietilps ne tikai personāla un kravu transportēšana, bet arī kaujas atbalsta funkcijas. Konkrētus lidmašīnas tipus un markas viņš gan neatklāja, bet atzina, ka tik modernā lidlaukā, kāda šobrīd ir Lielvārdes Gaisa spēku bāze, NBS nevar iztikt bez savām lidmašīnām.

Jau šogad plānots saņemt pirmos divus no četriem iegādātajiem kaujas helikopteriem "Black Hawk", bet nākamajā gadā plānots uzsākt ekspluatēt "Tarragon" ultravieglās klases treniņu lidmašīnas. Latvija ar ASV un sabiedroto atbalstu plāno iegādāties vēl papildus lidaparātus, taču šobrīd konkrētus modeļus un daudzumu atklāt nevar.