Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Spilves pļavu saules parku attīstīs Lietuvas "Saules Graža"

© pixabay.com

Rīgas brīvostas pārvaldei piederošajās Spilves pļavās saules enerģijas parku par vairāk nekā 90 miljoniem eiro veidos Lietuvas saules parku attīstītājs "Saules Graža", aģentūru LETA informēja Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvji.

Rīgas brīvostas pārvaldes rīkotajā izsolē par teritorijas nomas tiesībām saules enerģijas parka attīstīšanai Spilves pļavās piedalījās trīs starptautiskas kompānijas, un pēc 92 veiktiem solījumiem par uzvarētāju atzīta "Saules Graža".

Izsoles uzvarētājam, pēc līguma noslēgšanas ar Rīgas brīvostu, turpmāko piecu gadu laikā būs jāveic saules parka un sadales infrastruktūras attīstība. Kopējās investīcijas parka izveidei, pēc Rīgas brīvostas pārvaldes aplēsēm, pārsniegs 90 miljonus eiro.

Atbilstoši izsoles nolikumam nomas maksu veido divas komponentes - gada nomas maksas komponentes, kas izteikta eiro, un Rīgas brīvostas pārvaldei nododamās elektrības komponentes, kas izteikta procentos no kopējās saules parkā saražotās elektroenerģijas apmēra.

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps (AP) norāda, ka izsoles rezultāts ir labs apliecinājums vietējo un starptautisko investoru interesei par Rīgas ostu, par Rīgu un zaļās enerģijas veidošanu tuvu industriālajiem centriem, vienlaikus tas parāda arī starptautiskā biznesa vidē valdošo pieprasījumu pēc perspektīvām teritorijām industriālai attīstībai.

"Mums, atšķirībā no konkurentiem reģionā, šāds nekustamo īpašumu kapitāls ir, un tā ir liela Rīgas ostas nākotnes iespēja un priekšrocība. To stratēģiski izmantojot, paredzam transformēt visas ostas attīstību, tostarp, veidojot te ne vien lielāko saules paneļu parku Latvijā un zaļā ūdeņraža enerģijas tehnoloģiju centru, bet arī visa reģiona industriālo centru. Turklāt šāda apjoma parka izveide nākotnē samazinās arī elektroenerģijas cenas rīdziniekiem," min Zeps.

Viņš arī pauž gandarījumu, ka konkursā bija šāda konkurence starp solītājiem. "Tās iznākums pārsteidza pat mūsu gaidas, rezultātā mēs iegūsim gan izdevīgu (teritorijas) nomas maksu un zaļo enerģiju ostai un ostas stividoriem, šādi veicinot konkurētspēju gan esošiem ostas uzņēmējiem, gan jauniem investoriem," norāda Zeps, piebilstot, ka tas veicinās daudzmiljonu investīciju ieplūšanu Rīgā, atjaunojamās elektroenerģijas ražošanu un virzību uz zaļā kursa mērķu sasniegšanu un enerģētisko neatkarību.

Saules enerģijas parka attīstīšanai Rīgas ostas teritorijā 176 hektāru (ha) platībā paredzēts veidot saules paneļu parku ar nominālo jaudu vismaz 100 megavatu (MW) un plānoto elektroenerģijas izstrādi vismaz 100 000 megavatstundu (MWh) gadā.

Konkursā uz nomas tiesību izsoli varēja pieteikties uzņēmumi, kas savā darbībā jau īstenojuši lielapjoma saules parkus. Uz gala izsoli tika uzaicinātas trīs uzņēmumu, kuri atbilda noteiktajiem kritērijiem attiecībā uz uzņēmumu pieredzi, labo reputāciju, finanšu līdzekļu pieejamību saules parka attīstībai, kā arī uzņēmumu izstrādāto saules parka biznesa plānu atbilstībai Rīgas brīvostas pārvaldes prasībām.

Izsoles rezultāti tiks virzīti izskatīšanai nākamajā Rīgas brīvostas valdes sēdē, kurā tiks lemts par zemes nomas līguma noslēgšanu ar kompāniju "Saules Graža".

Lietuvas kompānija "Saules Graža" saules enerģijas ražošanā un saules parku attīstībā darbojas vairāk nekā 10 gadu. Kopā ar investoriem un partneriem kompānija attīstījusi lielapjoma parkus dažādos pasaules reģionos.