Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Latvijā ir trešais augstākais pašnāvību skaits ES

© pixabay.com

Pētījumā secināts, ka Latvijā ir trešais augstākais pašnāvību skaits ES. Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Māris Taube skaidro, ka 80% pašnāvību Latvijā ietekmē depresija. Eiropas Savienības Pamattiesību aģentūras (FRA) veiktās aptaujas liecina, ka 87% LGBTQ respondentu no Latvijas pēdējo divu nedēļu laikā jutušies depresīvi un nomākti. Turklāt vairāk nekā trešdaļa jeb 38% tā jutušies vairāk nekā pusi no laika.

Tāpat Latvijā ir viens no zemākajiem veselīgi nodzīvoto dzīves gadu skaitiem. To ietekmē dzīvesveids, tai skaitā alkohola patēriņš. Arī alkohola patēriņš Latvijā ir viens no augstākajiem ES, un tieši psihoemocionālās veselības problēmas un nevēršanās pēc palīdzības ir viens no iemesliem, kas veicina alkohola patēriņu.

Veselīgi nodzīvotie dzīves gadi raksturo iedzīvotāju spēju iekļauties darba tirgū, produktivitāti un pienesumu ekonomikai. Turklāt svarīgi ņemt vērā arī to, ka zemāks veselīgi nodzīvotu dzīves gadu skaits Latvijā rada lielākus izdevumus pabalstiem, veselības aprūpei un citam atbalstam.

Galvenie iemesli, kas veicina diskrimināciju un neiecietību, ir politiķu negatīvā attieksme un atbalsta trūkums, savukārt galvenais iemesls, kas veicina diskriminācijas un neiecietības samazināšanos, ir lielāka LGBTQ iedzīvotāju iesaiste ikdienas dzīvē un viņu redzamības palielināšana. Tāpēc, lai panāktu pārmaiņas, jāfokusējas uz politiķu attieksmi un rīcību, kā arī LGBTQ iesaisti ikdienas dzīvē, piemēram, darba vidē.

Apkopojot starptautiskos pētījumus un ekspertu ieteikumus attiecībā uz iedzīvotāju mirstības samazināšanu, "KPMG Latvijā" rekomendē veicināt gan izglītības iestāžu, gan valsts pārvaldes darbinieku izpratni par depresijas iemesliem un iespējamām sekām. Šīm mērķa grupām, kas bieži vien nonāk kontaktā ar LGBTQ iedzīvotājiem, ir jāspēj pamanīt depresijas pazīmes un sniegt nepieciešamo atbalstu.

Otrkārt, "KPMG Latvijā" norāda uz nepieciešamību nodrošināt informācijas un atbalsta pasākumu pieejamību jauniešiem, lai novērstu pašnāvības riskus.