Līvāni par 60 000 latu ziedojumiem priecīgi

Tracis ap 60 000 latu, ko Latvijas valsts meži (LVM) ziedojuši sociāli politiskajai biedrībai Līvāni, raisa neizpratni. "Šī ir pirmā nauda, kas atnākusi uz Latgali, un ažiotāža mani no sirds izbrīna. Mēs jau nemaz nevaram citādi izmantot to naudu, kā norādīts tāmē," skaidro biedrības pārstāvis, Saeimas deputāts Jānis Klaužs.

Arī citviet Latgales pusē atzīst, ka nauda par ļaunu nenāks. Pretēja nostāja ir pausta Latvijas Televīzijas raidījuma De facto sižetā, kur ziedojums saistīts ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu un J. Klauža piederību Zaļo un zemnieku savienībai.

Fakts, ka LVM naudu uzdāvinājuši arī citām organizācijām, netiek pieminēts. Zināms, ka Līvānos 30 000 latu paredzēts tērēt sporta aktivitātēm, tostarp starptautiskās sadarbības veicināšanai. Savukārt otra puse finansējuma nonāks pašdarbības kolektīvu rīcībā. "Gribam atbalstīt Latgales kultūras mantojumu, pieaugušo un veterānu sportu. Ja Latgales bērniem beidzot kaut kas ir iedots, par to taču vajadzētu priecāties," uzskata J. Klaužs.

Līvānu novada domes priekšsēdētāja vietniece Aija Usāne stāsta, ka ziedojumi pašvaldībai ir priecīga ziņa un papildu nauda vienmēr ir labs atspaids. Līvāniešu kultūras ēdienkarte ir visai plaša, piemēram, šomēness novadā skatāma gan izrāde Kailie brieži, gan notiks dažādas balles. Tiesa, šie pasākumi ir par maksu, un pašvaldība reti uzņemas finansēt organizēšanu. "Mums ir iestrādes ar saviem novadniekiem. Piemēram, Juris Kulakovs ir līvānietis, un viņš pie mums atbrauc citādi nekā uz citām pusēm," kultūras izdzīvošanas politiku skaidro A. Usāne.

Pārmetumus izpelnījušies arī divi Ventspils jauniešu futbola klubi, kuriem LVM ziedojuši 100 000 latu. Jāpiebilst, ka LVM dāsni bijuši arī pret Latvijas Jātnieku federāciju, kas saņēmusi 75 000 latu, sporta klubu Princis, kam ziedots 50 000 latu. Tikpat saņēmušas arī Motosporta federācija un Latvijas Hokeja federācija, kā arī žurnāls Rīgas Laiks un virkne citu organizāciju. "Es gan neko nezinu par šo federāciju politisko saistību, taču skaidrs ir viens – tās neatrodas Ventspilī, par Līvāniem nezinu," komentē Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņš kategoriski iebilst pret šķirošanu labajos un sliktajos ziedojumu saņēmējos, jo Latvijā radītā budžeta sistēma ziedošanu ir padarījusi par faktiski neizbēgamu. Proti, bez privāto uzņēmēju līdzdalības daudzas sporta un kultūras iestādes nespētu izdzīvot.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.