Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

ZZS: Vakar nebijām gatavi atbalstīt ne jaunu ministriju, ne ministru biedrus

© Ģirts Ozoliņš/f64

Par enerģētisko neatkarību vajadzēja domāt jau līdz šim, spriežot par nepieciešamību veidot jaunu ministriju, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" teica Saeimas deputāts Armands Krauze (ZZS).

"Latvijā jau ir pietiekami daudz amatu, noteikti, ka to varēja izdarīt esošā Ministru kabineta (MK) ietvaros, par enerģētisko neatkarību vajadzēja domāt jau līdz šim. Tā ir vadības organizēšana, cik tā ir efektīva, acīmredzot līdzšinējā MK vadība nebija efektīva," runājot par nepieciešamību veidot jaunu ministriju, teica Krauze.

"Vakar nebijām gatavi atbalstīt ne jaunu ministriju, ne ministru biedrus. Man liekas, ka šīs debates bija daudz konstruktīvākas, tās bija par saturu, mazāk bija daiļrunības, kā tas bija iepriekšējā Saeimā, kad runāja par visu ko, tikai ne to, kas ir darba kārtībā," skaidrojot, kāpēc ceturtdien Saeimas Juridiskajā komisijā netika atbalstīti grozījumi, kas paredzēja jaunas ministrijas izveidi, norādīja Krauze.

Vēstīts, ka Saeima ceturtdien noteica steidzamību un konceptuāli atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas nepieciešami, lai iedzīvinātu topošās koalīcijas ieceri par ministru biedru ieviešanu.

Lai pieņemtu grozījumus, parlamentam par tiem vēl būs jābalso otrajā, galīgajā, lasījumā, ko plānots darīt pēc nedēļas, 1.decembrī.

Iepriekš Juridiskās komisijas vairākums grozījumus pirmajā lasījumā neatbalstīja, bet Saeima tagad ir lēmusi pretēji komisijas viedoklim. Tā noticis, jo topošajai koalīcijai ir vairākums parlamentā, bet nav vairākuma komisijā.

Likumā paredzēts noteikt, ka ministra biedrs pārzina atsevišķas nozares un politikas jomas un ka ministra biedram būs padomdevēja tiesības valdības sēdēs. Ministru biedrus iecels Ministru prezidents, tajā skaitā, premjers to varēs darīt pēc attiecīgās jomas ministra priekšlikuma.

Grozījumus iesniedza topošās koalīcijas deputāti, kuri vienojušies, ka katrai no partijām būs viens ministra biedra amats. Iepriekš partijas atzina, ka ir vienošanās ministra biedra amatu izveidot Aizsardzības ministrijā, kur ministrs būtu no Nacionālās apvienības, bet viņa biedrs - no AS. Savukārt AS aktīvi ir uzstājis, lai "Jaunā vienotība" (JV) uzņemas līdzatbildību par veselības nozari, kur ministra portfeli piedāvāts uzticēt AS.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits otrdien paziņoja par JV politiķa, pašreizējā premjera Krišjāņa Kariņa oficiālu nominēšanu Ministru prezidenta amatam. Faktiski Kariņa vadībā darbs pie jaunās valdības izveides notiek jau teju divus mēnešus.