28% vecāku ierobežo bērnu piekļuvi internetam

EUKidsOnline pārskatā, ko finansē ES programma Drošāks internets, secināts, ka Eiropas Savienībā tikai ceturtā daļa vecāku izmanto vecākvadības programmatūru un uzrauga vai filtrē to, kam viņu bērni var piekļūt tiešsaistē.

Savukārt pārbaudot programmatūru piemērotību tam, lai vecāki nepieciešamības gadījumā varētu filtrēt vai bloķēt informācijas saturu internetā, Eiropas Komisija secinājusi, ka lielākoties programmas nav tik efektīvas, lai filtrētu, piemēram, socializācijas tīklu un emuāru vietnes.

Eiropas Komisijas pētījumā secināts, ka pašreizējās programmatūras ir pietiekami labas, lai filtrētu pieaugušajiem paredzēto saturu tiešsaistē. Pētījuma rezultāti liecina, ka 84% pārbaudīto programmatūru ļauj vecākiem bloķēt piekļuvi noteiktām tīmekļa vietnēm. Tomēr joprojām vismaz 20% gadījumu pastāv iespēja, ka programmatūra neatsijā bērniem nepiemērota satura vietnes un jo īpaši tādas vietnes, kurās jaunieši tiek iedrošināti sev kaitēt, piemēram, vietnes, kurās iedrošināts uz anoreksiju, pašnāvību vai pašsakropļošanos. Turpretī citas saites ar īpaši bērniem paredzētu saturu tiek bloķētas. Tikai daži rīki spēj atsijāt web 2.0 saturu (piemēram, forumus, socializācijas tīklu un emuāru vietnes), bloķēt tūlītējas ziņojumapmaiņas vai tērzēšanas protokolus vai filtrēt kontaktpersonu sarakstus.

Turklāt tikai dažas tirgū pieejamās programmatūras spēj filtrēt to tīmekļa saturu, kuram piekļūst, izmantojot mobilo telefonu vai spēļu konsoles, lai gan 31% bērnu Eiropā piekļūst internetam, izmantojot mobilos tālruņus un 26% – izmantojot spēļu konsoles.

Vecākvadības rīku programmas lielākoties ir angļu valodā, bet citās valodās pieejamo rīku skaits ir ierobežots, piemēram, latviski ir pieejami vien trīs rīki.

Tai pašā laikā EUKidsOnline apsekojumā secināts, ka aptuveni ceturtā daļa (28%) vecāku bloķē vai filtrē tīmekļa vietnes un tikai 24% regulāri seko tam, kādas tīmekļa vietnes bērni apmeklē. Jāsaka gan, ka procentuālais sadalījums starp dalībvalstīm būtiski atšķiras – Apvienotajā Karalistē tie ir 54%, bet Rumānijā – 9%. Aptuveni 70% aptaujāto vecāku atzīst, ka papildus vecākvadības rīku izmantošanai viņi ar bērniem arī pārrunā ar interneta lietošanu saistītos jautājumus. Aptaujātie bērni arī atzinuši, ka viņi izmanto internetu galvenokārt skolas darbiem vai skatās video (attiecīgi 84 un 83%). Nākamās populārākās nodarbes tiešsaitē ir spēles (74%) un sazināšanās ar tūlītēju ziņojumapmaiņu (61%).

Pēc Net-Safe Latvia jūnijā veiktā pētījuma datiem, seksuāla rakstura piedāvājumus internetā no pieaugušajiem saņēmuši 19% jauniešu vecumā no 14 līdz 18 gadiem un 10% bērnu vecumā līdz 13 gadiem. 71% respondentu vecumā līdz 13 gadiem un 43% vecumā no 14 līdz

18 gadiem par radušos nepatīkamo situāciju informēja savus vecākus.

ES programmas Drošāks internets ietvaros EK turpinās finansēt pārskatus par vecākvadības programmatūrām un uzraudzīt to attīstību ik pēc 6 mēnešiem līdz 2012. gada beigām. EK arī atbalsta bērnu un viņu vecāku līdzdalību, finansējot Drošāka interneta centrus, kuros 8. februārī tiks atzīmēta Drošāka interneta diena. Šajā dienā visā Eiropā un pasaulē tiks rīkoti pasākumi kā vietējā, tā arī valsts līmenī. Pasākumi būs paredzēti ne vien bērniem, bet arī vecākiem un skolotājiem, kuri vēlas iemācīties, kā rūpēties par bērnu drošību tiešsaistē.

***

UZZIŅAI

Padomi, kā saglabāt drošāku tiešsaisti bērniem

Uzlabojiet sava mājas datora drošību – tas nozīmē, ka dators jāpasargā no vīrusiem un jājaunina programmatūra

Pārrunājiet ar bērniem interneta lietošanas noteikumus un laiku, ko drīkst pavadīt tiešsaistē

Bloķējiet neatbilstoša satura iekļūšanu savā pārlūkprogrammā, uzstādot interneta filtru

Pārbaudiet, kur bērni pavada laiku, atrodoties tiešsaistē

Kontrolējiet personisko informāciju, kuru bērni sniedz internetā

Nepieciešamības gadījumā bloķējiet piekļuvi internetam noteiktos laikos vai aizsargājiet piekļuvi internetam ar paroli

Tomēr programmatūra nevar būt ne vecāku aizvietotājs, ne uzraugs. Tie ir tikai veidi, kā konfigurēt programmatūru, lai pasargātu bērnus no piekļūšanas nepiemērota satura informācijai, kad vecāku nav blakus

Avots: Microsoft, Net-Safe Latvia

Svarīgākais