Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

AM rosinās valdību pirms termiņa beigām mainīt aizsardzības akadēmijas rektoru

© Dāvis Ūlands/f64

Aizsardzības ministrija rosinās valdību pirms amata termiņa beigām mainīt Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektoru.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi valdības lēmuma rīkojuma projektu par Oskara Kudļa atbrīvošanu no rektora amata un par pulkvežleitnanta Māra Utināna iecelšanu šajā amatā.

Kudlis amatā apstiprināts ar 2020.gada 15.jūlijā. Kā vēsta ministrija, "ņemot vērā dienesta intereses, pulkveža Kudļa militāro pieredzi un zināšanas", viņa turpmākā militārā karjera plānota komandējošā sastāva virsnieka amatā Sauszemes spēkos.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris rektora amatam ir izvirzījis un Aizsardzības ministrijas Augstākās atestācijas komisija atbalstījusi Utināna apstiprināšanu rektora amatā.

Utināns pašlaik pilda Nacionālo bruņoto spēku Mācību vadības pavēlniecības štāba priekšnieka amata pienākumus. Viņš ir ieguvis pedagoģijas bakalaura grādu minētajā akadēmijā un pedagoģijas maģistra grādu Latvijas Universitātē. Militāro izglītību ieguvis arī Baltijas Aizsardzības koledžā Igaunijā.

Utinānam ir vairāk nekā 20 gadu dienesta pieredze Nacionālajos bruņotajos spēkos, tostarp komandējošā sastāva amatos Sauszemes spēkos, viņš pabijis starptautiskajā operācijā Afganistānā, pildījis pasniedzēja pienākumus Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijā un Baltijas Aizsardzības koledžā.

Akadēmijas rektora maiņa plānota decembra beigās.

Saskaņā ar ar Ministru kabineta noteikumiem, rektoru amatā apstiprina uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Ministru kabinets pēc aizsardzības ministra priekšlikuma.