Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Policijas priekšnieks: Galvenais ir nepieļaut Latvijai paredzēto 1,82 miljardu eiro izkrāpšanu [papildināts 17:44]

© Ketija Keita Krastiņa/F64

Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm viens no primārajiem uzdevumiem ir nepieļaut Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas fondā Latvijai paredzēto 1,82 miljardu eiro izkrāpšanu, trešdien žurnālistiem atzina Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Latvijas likumsargiem, tostarp, Valsts policijas vadībai šodien bija tikšanās ar ES tiesībaizsardzības aģentūras "Eiropols" izpilddirektori Katrīnu De Bolli par "Eiropola" analītisko un operatīvo atbalstu Latvijas tiesībaizsardzības iestādēm pārrobežu smagas un organizētas noziedzības novēršanā un apkarošanā.

Kā pēc tikšanās atzina Ruks, amatpersonas pārrunāja abus iestāžu savstarpējo sadarbību starptautiskās un ģeopolitiskās situācijas kontekstā. Tas nepieciešams, lai starptautiski izmeklējamās lietas tiktu raitāk risinātas.

Ruks norādīja, ka organizētajai noziedzībai robežas neeksistē, tāpēc iezīmēta turpmākā rīcība sadarbībai ar Eiropai draudzīgām valstīm Ukrainu un Moldovu, kā arī iezīmēta turpmākā izpratne par to, ko noziedzības apkarošanā var sagaidīt kontekstā ar Krievijas un Baltkrievijas aktivitātēm tādos virzienos kā nelegālā migrācija un kara noziegumi.

Latvijas policijai lietu izmeklēšanā ir bijusi svarīga "Eiropol" analītiskā kapacitāte, tāpēc policija ir izmantojusi aģentūras resursus, kad pašu rīki nebija tik jaudīgi, lai tiktu galā ar liela apjoma datiem, piemēram, maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības izmeklēšanā.

Arī patlaban norisinās vairākas ar "Eiropola" palīdzību sāktas operācijas, un par vienu tuvākajā laikā policija informēšot sabiedrību plašāk.

Ruks uzsvēra, ka, raugoties nākotnē, nepieciešama izpratne par to, ka likumsargiem vienmēr jābūt soli priekšā noziedzīgajai pasaulei. Tas patlaban ir ļoti būtiski saistībā ar Atveseļošanās fondā pieejamajiem līdzekļiem, kas ES dalībvalstīm būs jāizmanto paredzētajiem mērķiem.

"Mūsu visu uzdevums ir nosargāt šo finansējumu. Tas ir liels izaicinājums nepieļaut šīs naudas izkrāpšanu, un tas ir tiesībaizsardzības iestāžu viens no primārajiem uzdevumiem," uzsvēra Ruks.

De Bolle žurnālistiem norādīja, ka "Eiropolam" ir ļoti laba sadarbība ar Latvijas policiju, turklāt, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad par 30% ir uzlabojusies lietu atklāšana. Prioritārie darbības virzieni ir cīņa ar organizēto noziedzību, kibernoziedzību un terorismu.

Arī viņa, tāpat kā Ruks, minēja pozitīvu piemēru, proti, Latvija, pārējās Baltijas valstis un Lielbritānija palīdzēja atklāt noziedzīgu grupējumu, kurš organizēja nelegālu migrāciju no Irākas caur Baltkrieviju. Šajā lietā katra iesaistītā valsts veica savu daļu no kopējās operācijas.

"Eiropols", kura galvenā mītne atrodas Hāgā, Nīderlandē, palīdz 27 ES dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādēm cīnīties ar smagiem starptautiskiem noziegumiem un terorismu. Aģentūra sadarbojas arī ar daudzām partnervalstīm, kuras nav ES dalībvalstis, un ar starptautiskām organizācijām.