Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Lielo pilsētu ceļu infrastruktūras sasaistei ar Eiropas TEN-T tīklu paredzēti turpat 50 miljoni eiro

© Vladislavs Proškins/f64

Par Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda 2014.-2020.gada plānošanas periodā piešķirtajiem vairāk nekā 49,75 miljoniem eiro septiņās Latvijas lielajās pilsētās tiek īstenoti transporta infrastruktūras uzlabošanas projekti, kas veicina pilsētu sasaisti ar Eiropas transporta infrastruktūras tīklu (TEN-T), aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Projektu ietvaros tiek izbūvētas jaunas maģistrālās ielas vai attīstīti esošie maršruti, lai tranzīta un kravas transporta plūsmu novirzītu no pilsētas centra un atdalītu no sabiedriskā transporta plūsmām. Līdz šim ir izbūvēti 23,19 kilometri alternatīvi maršruti vai pārbūvēti esošie maršruti Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Valmieras, Ventspils un Jēkabpils pašvaldībās. Savukārt līdz 2023.gada beigām papildus tiks izbūvēti vēl 3,15 kilometri transporta infrastruktūras maršruti Liepājā un Valmierā.

SM pārstāvji skaidro, ka Latvijas pilsētu transporta infrastruktūras savienojums ar vienoto Eiropas infrastruktūras tīklu ir būtisks priekšnoteikums uzņēmējdarbības attīstībai un reģionu konkurētspējas veicināšanai, vienlaikus intensīva tranzīta un kravas transporta plūsma ievērojami noslogo pilsētu ielas, radot vides piesārņojumu un troksni.

Izbūvējot jaunas maģistrālās ielas vai attīstot esošos maršrutus, tranzīta un kravas transportam tiek izveidota kvalitatīva transporta infrastruktūra, kas nodrošina savienojumu ar Eiropas transporta infrastruktūru. Papildu ieguvums ir arī iedzīvotājiem, jo novirzot kravas transporta plūsmu no pilsētas centra un blīvi apdzīvotām pilsētas daļām, satiksme kļūst drošāka, samazinās trokšņa līmenis un gaisa piesārņojums.

Plānots, ka atbalsts pilsētu transporta infrastruktūras sasaistei ar Eiropas transporta infrastruktūras tīklu tiks turpināts arī ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas periodā. Projektu ietvaros paredzēta nacionālās nozīmes centru maģistrālo ielu un esošo maršrutu attīstība, tādējādi nodrošinot atsevišķu pilsētu daļu efektīvu savstarpējo sasaisti un sasaisti ar TEN-T tīklu.