Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Par okupācijas režīmu slavinošo objektu demontāžu pašvaldības vēlas saņemt finansējuma teju 800 000 eiro apmērā

© f64.lv, Kaspars Krafts

Par 90 padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu kopumā 24 pašvaldības līdz 22.novembrim Valsts kasē iesniegušas finansējuma pieprasījumus 778 733 eiro apmērā, informē Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale.

Viņa norādīja, ka KM un Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) speciālisti veiks rūpīgu to izvērtēšanu. Savukārt vairāk nekā puse no pašvaldību pieprasītā finansējuma ir Rīgas pašvaldības izmaksas par Uzvaras pieminekļa demontāžu.

Normatīvajā regulējumā noteiktajā kārtībā pašvaldībām līdz 22.novembrim, izmantojot Valsts kases e-pakalpojumu "ePārskati", bija jāiesniedz finansējuma pieprasījumi, lai atgūtu līdz 50% no Ministru kabineta noteikumos "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts" iekļauto objektu vai pēc pašvaldības pašiniciatīvas demontēto objektu demontāžā izlietotajiem līdzekļiem. Pēc noteiktā termiņa iesniegtie pieteikumi izvērtēti netiks.

KM un NKMP deleģēti speciālisti, izvērtēs un apstiprinās pašvaldību iesniegtos valsts budžeta līdzekļu pieprasījumus, nepieciešamības gadījumā, prasot no pašvaldības papildu informāciju un dokumentus. Līdz 1.decembrim KM informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), savukārt VARAM kompensēs pašvaldībām izdevumus normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, pieprasot līdzekļu piešķiršanu no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem."

Kā vēstīts, pēc Latvijas pašvaldību sniegtās informācijas Ministru kabineta noteiktajā termiņā - līdz 15.novembrim - demontēti visi 69 Ministru kabineta noteikumos "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts" iekļautie objekti. Tāpat pašvaldības sniegušas informāciju par vēl vismaz 55 ārpus šī saraksta esošiem objektiem, kuru demontāža jau veikta pēc pašvaldību pašiniciatīvas.

KM atgādina, ka starp okupācijas režīmus slavinošo objektu sarakstā 69 iekļautajiem pieminekļiem tāpat kā pēc pašvaldību pašiniciatīvas papildu demontētajiem objektiem, nav pieminekļu, piemiņas zīmju, piemiņas plākšņu, piemiņas vietu, arhitektonisku vai māksliniecisku veidojumu, kuri atrodas karā kritušo karavīru apbedījumu vietās, kā arī padomju vai nacistiskā terora upuru piemiņas vietās.

Šī gada 23.jūnijā stājās spēkā likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas teritorijā." Saskaņā ar likumu publiskajā ārtelpā, publiskajā būvē vai publiskas personas iekštelpā aizliegts eksponēt pieminekļus, piemiņas zīmes, piemiņas plāksnes, piemiņas vietas, arhitektoniskus vai mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas izvietoti Latvijas teritorijā kopš 1940.gada un atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem: slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju, vai arī ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Saskaņā ar 14.jūlija Ministru kabineta noteikumiem "Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts" ir apstiprināts 69 demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu saraksts. Pašvaldībām objektu demontāža bija jāīsteno ne vēlāk kā līdz rītdienai, 15.novembrim.