Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Jēkabpils novadā ievainota mežacūka uzbrūk medniekam

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Mežacūku uzbrukumi medību dalībniekiem šoruden fiksēti trīs reizes, tostarp pagājušās nedēļas beigās ievainota mežacūka uzbruka medniekam Jēkabpils novadā, informē Valsts meža dienests (VMD).

Dienestā skaidro, ka negadījums Jēkabpils novadā notika, kad mednieks ar suņiem izsekoja ievainotu pieaugušu meža kuili.

Mežacūkas uzbrukumā mednieks guva nopietnus savainojumus.

Ņemot vērā, ka medību vadītājs par šo negadījumu neziņoja savlaicīgi, dienestā pašlaik apkopo informāciju, lai varētu noformēt aktu par medībās notikušu nelaimes gadījumu, kam, visticamāk, sekos administratīvais process.

Savukārt pirmais negadījums 2022./2023.gada medību sezonā tika konstatēts oktobrī Krāslavas novadā, kurā cieta dzinējs., bet novembra vidū Rēzeknes novadā ievainota dzīvnieka uzbrukumā savainojumus guva mednieks.

Vienlaikus VMD atzīmē, ka pēdējo desmit gadu laikā konstatēti kopumā deviņi ievainotu mežacūku uzbrukumi medību dalībniekiem. Neviens no uzbrukumiem nav bijis letāls.

VMD aicina medniekus nebūt pārgalvīgiem un, izsekojot ievainotu dzīvnieku, ievērot Medību noteikumu drošības prasības, kā arī atbilstoši Medību noteikumiem par medībās notikušu nelaimes gadījumu, kas saistīts ar šaujamieroču vai medību rīku izmantošanu vai dzīvnieka uzbrukumu, medību vadītājiem nekavējoties ziņot VMD un Valsts policijai.

VMD ir Zemkopības ministrijas padotībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt meža un meža nozares ilgtspēju. VMD uzrauga meža apsaimniekošanu un izmantošanu, ugunsdrošību un medības reglamentējošo normatīvo aktu prasību ievērošanu, piedalās meža nozares politikas veidošanā un ieviešanā, īsteno meža ugunsdzēsību, uzrauga, kā noteiktās prasības ievēro tirgus dalībnieki, kas laiž tirgū kokmateriālus un koka izstrādājumus, kā arī tirgotāji un pārraudzības organizācijas.