Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Saskaņa" prasa apturēt plānu liegt skolās apgūt krievu valodu kā svešvalodu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Partija "Saskaņa" prasa apturēt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plānu no 2026./2027.mācību gada skolēniem kā otro svešvalodu mācīt tikai kādu no Eiropas Savienības (ES) valodām vai citu valodu, kuras apgūšanu nosaka starpvalstu nolīgumi, informē Partijas "Saskaņa" birojs.

Partija "Saskaņa" uzskata, ka ministrijas priekšlikums novedīs pie skolu absolventu konkurētspējas samazināšanās darba tirgū un starpetniskās spriedzes pieauguma Latvijas sabiedrībā.

Papildus partija norāda, ka ministrijas noteiktā iniciatīva ir necieņa pret Latvijas Satversmi, kuras preambula nosaka cieņpilnu attieksmi pret nacionālajām minoritātēm.

Jau ziņots, ka IZM plāno no 2026./2027.mācību gada visās izglītības iestādēs kā otro svešvalodu prasīt nodrošināt kādu no ES valodām vai svešvalodu, kuras apguvi regulē noslēgtie starpvaldību līgumi izglītības jomā.

Tas nozīmē, ka krievu valodu kā otru svešvalodu skolās apgūt vairs nevarēs, jo šī valoda nav nedz ES oficiālā valoda, nedz ir spēkā tādi starpvalstu līgumi, kas nodrošinātu šādu iespēju.

Ministrijā uzskata, šīs izmaiņas veicinās jauniešu pilnvērtīgu iekļaušanos Eiropas izglītības telpā, sekmēs ES oficiālo valodu apguvi, kas savukārt paver plašas nodarbinātības iespējas ES un ārpus tās.

Pārejas periods plānots trīs gadu garumā, lai skolas spētu nodrošināt otrās svešvalodas skolotāju skaitu - gan piesaistot jaunus pedagogus, gan arī nodrošinot iespējas esošajiem pedagogiem pārkvalificēties un iegūt tiesības mācīt citu mācību priekšmetu. Vienlaikus ministrija sākusi sarunas ar Latvijas Universitāti (LU), lai pārrunātu jautājumus par svešvalodas skolotāju sagatavošanu un skolotāju pārkvalifikāciju.