Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs atklāj šokējošus cilvēktirdzniecības upuru stāstus tepat Latvijā

© pixabay.com

Tiesībsarga biroja kampaņas “Ne viss ir zelts, kas spīd!” mērķis ir parādīt to, cik dažādos veidos katrs cilvēks var būt apdraudēts tieši digitālajā vidē ieraudzītu piedāvājumu vai iepazītu cilvēku dēļ.

Stāsts, kas liek aizdomāties: „Arvim patīk izmantot vietni Tinder, lai iepazītos ar meitenēm. Kādā vakarā viņš saprot, ka jau nedēļu nav bijis uz nevienu randiņu. Atver telefonā aplikāciju Tinder, pēc brīža - sakritība ar kādu ļoti izskatīgu ārzemnieci , pēc 30 minūtēm jau randiņš. Abi dzīvespriecīgi, jauni cilvēki, viss, kā Arvim ierasts, tikai meitene īpaši steidzina notikumus - labprāt uzreiz aicina pie sevis, paķer veikalā vīnu, abi bauda vakaru. Arvis saprot, ka jūtas iereibis, bet tas parasti nav šķērslis. Pēc brīža puisim sāk nākt miegs tik ļoti, ka vairs nespēj uzturēt sarunu. Viņš aizmieg dīvānā. Arvis pamostas vannā kails, neciešami sāp galva un mugura, apkārt ir asinis. Viņš krīt panikā, cenšas tikt ārā no istabas, jo vairs neatceras, kas iepriekšējā vakarā noticis. Meklē mantas, neatrod. Tikko kustoties, jaunais vīrietis izrāpo uz ielas, kur viņu pamana garām braucošās mašīnas šoferis. Izsauc neatliekamo medicīnisko palīdzību, lai nogādātu Arvi slimnīcā, kurā konstatē, ka viņam ir izņemta viena niere, turklāt ārsti atzīmē, ka brīnumains ir fakts, ka viņš vispār ir dzīvs.

Arvis ir orgānu tirdzniecības upuris, kuram brīnumainā kārtā ir palaimējies izdzīvot, tomēr par dzīves kvalitāti iepriekšējā līmenī viņš var aizmirst. Paļaušanās uz jauniepazīto meiteni rezultējusies invaliditātē uz mūžu un virknē veselības problēmu, nemaz nerunājot par emocionālo traumu, ko šis notikums atnesis. Pateicoties kāda ārsta ieteikumam, Arvis drīz nonāk "Patvērums "Drošā māja" redzeslokā, kur viņš saņem tūlītēju atbalstu - psihologa konsultācijas un finansiālu atbalstu medikamentu iegādei.