Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Vīriešus iedrošinās nebaidīties no urologa

© pixabay.com

Latvijas Urologu asociācijas (LUA) rīkotajā vīriešu veselībai veltītajā forumā "Vīrieti, dzīvo!" iecerēts kliedēt mītus par urologa kabinetu, aģentūrai LETA pavēstīja LUA pārstāve Anna Babre.

LUA jau trešo gadu pēc kārtas organizēs vīriešu veselībai veltīto tiešraidi "Vīrieti, dzīvo!". Šogad pasākuma laikā diskutēs par to, kādēļ regulāra veselības pārbaude vīrietim šķiet biedējoša, kādas veselības pārbaudes vīriešiem jāveic regulāri jau no 20 gadu vecuma, kā arī par mītiem un patiesību uroloģijā, proti, kādēļ vīrieši baidās no urologa apmeklējuma, kādi ir biežākie mīti, kas dzirdēti par urologa kabinetu, kā arī to, kuram medijam un medikamentam uzticēties.

Tāpat tiešraides laikā informēs par to, kur jāgriežas, lai nonāktu pie diagnozes, kā arī par pirmajiem soļiem pēc diagnozes saņemšanas. Vīriešus informēs arī par prostatas vēža ārstēšanu, valsts atbalstu prostatas vēža pacientiem, dzīvesveida nozīmi prostatas vēža ārstēšanā un profilaksē, tostarp uztura un fizisko aktivitāšu nozīmi.

Forums notiks 29.novembrī un 30.novembrī, un tā laikā katru pēcpusdienu no plkst.15.30 līdz 18 vīriešiem un viņu ģimenēm vienuviet būs iespēja saņemt atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem no veselības aprūpes speciālistiem Latvijā.

Tiešraide tiks translēta LUA "Facebook" lapā, TV kanālā "TV4" un portālā "Sportacentrs.com". Šajās dienās ikviens anonīmi varēs uzdot sev nozīmīgos jautājumus.

Tāpat, lai pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību, šogad LUA apvienojas ar godalgoto teātra trupu "Kvadrifons", kas kopā ar postmetāla grupu "Tesa", vīriešu veselības mēneša laikā nāks klajā ar jaunu izrādi par prostatas vēzi - "Pis*ies vai dzīvot". Pirmizrāde būs skatāma 25.novembrī H20 6 kvartālā.

Izrādes režisors Reinis Boters skaidroja, ka izrādes idejas pamatā ir personīgi pārdzīvojumi. Viņa vērtējumā, par prostatas vēzi un tā pacientiem runā pārāk maz, tiem nav lobija politiskajā sektorā un pietiekama atbalsta valsts instancēs. Viņš tic, ka izrāde par šo tēmu var to padarīt aktuālu un iekustināt procesus sociālajos un birokrātijas līmeņos, kā arī aicināt vīriešus laicīgi rūpēties par savu veselību.

Izrādē savienojas dažādi mediji, kopā radot vienotu skatuves mākslas darbu. Agate Bankava un Valērijs Oļehno veido laikmetīgās dejas horeogrāfiju, grupa "Tesa" veido muzikālo dramaturģiju sev raksturīgajās noskaņās, aktieris Uldis Sniķers iemieso vīrieša dzimumlocekļa tēlu, savukārt scenogrāfiju veido Katrīna Neiburga.

Izrādē tiks izmantoti gan dokumentāli, gan inscenēti videomateriāli, kas asociējas ar prostatas vēža tematiku. Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati liecina, ka 2021.gadā no ļaundabīgiem audzējiem Latvijā miruši vairāk kā 3000 vīriešu. Lielākais šo nāvju iemesls ir novēlota vēršanās pie ārsta.

Lai savlaicīgi atklātu prostatas vēzi, vīrietim pēc 50 gadu vecuma vismaz reizi gadā ir jādodas uz pārbaudi pie urologa. Paralēli tam nepieciešams veikt regulāras PSA asins asinsanalīzes, kas ir pirmais un vienkāršākais solis prostatas vēža diagnostikā. Vīriešiem, kuru ģimenes locekļiem ticis atklāts prostatas vēzis, šīs analīzes būtu jāveic jau no 45 gadu vecuma.

Specialisti atgādina, ka četrās Latvijas slimnīcās - Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Daugavpils reģionālajā slimnīcā -, pacientiem pieejams zaļais koridors. Ja ģimenes ārstam vai ārstam speciālistam ir aizdomas par onkoloģisko saslimšanu, pacients nekavējoties tiek nosūtīts uz šīm slimnīcām, lai par valsts līdzekļiem veiktu papildizmeklējumus un nepieciešamības gadījumā saņemtu ārstēšanu.