Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Sadales tīkls" Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram skaidros tarifa paaugstināšanas iemeslus

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 8.decembrī plkst.14 rīkos attālinātu uzklausīšanas sanāksmi par AS "Sadales tīkls" iesniegto elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu projektu, aģentūru LETA informēja SPRK pārstāvji.

Uzklausīšanas sanāksmē komersanta pilnvarotais pārstāvis iepazīstinās ar elektroenerģijas sadales sistēmas tarifu projektu, kuru "Sadales tīkls" SPRK iesniedza 3.novembrī.

"Sadales tīkls" iesniegtais tarifu projekts paredz elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifu pieaugumu. Palielinājums ir saistīts ar būtisku elektroenerģijas cenas kāpumu biržā, par kādu "Sadales tīkls" iegādājas elektroenerģiju tehnoloģiskā patēriņa vajadzībām, kā arī sagaidāmo elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojuma izmaksu pieaugumu. Tarifu izmaksu pieaugumu ietekmē arī vispārējais cenu kāpums valstī.

Ikvienam sanāksmes dalībniekam būs iespēja uzdot jautājumus gan komersantam, gan SPRK pārstāvjiem, kā arī izteikt priekšlikumus par "Sadales tīkla" iesniegto tarifu projektu. Pēc priekšlikumu apkopošanas, SPRK izvērtēs gan tos, kas izteikti uzklausīšanas sanāksmes laikā, gan tos, kas saņemti rakstiski.

Jau ziņots, ka "Sadales tīkls" plāno palielināt elektroenerģijas sadales tarifu par vidēji 75%.

Vienlaikus kompānijas pārstāvji uzsver, ka konkrētas tarifa izmaiņas būs atkarīgas no pieslēguma veida un patēriņa apmēra. Tostarp mājsaimniecībām ar apmēram 100 kilovatstundu (kWh) patēriņu mēnesī tarifa pieaugums, ieskaitot sadales tarifā iekļauto pārvades tarifa maksu, būs 6-8 eiro apmērā.

"Jāņem vērā, ka pārvades un sadales pakalpojums klienta elektrības rēķinā veido nelielu daļu, tāpēc kopējais maksas par elektroenerģiju pieaugums būs daudz mazāks," iepriekš pauda "Sadales tīkla" pārstāvji.

Kompānijā min, ka tiks mainīta arī tarifa struktūra, padarot to lietotājiem vienkāršāku un ilgtspējīgāku, kā arī sniedzot iespēju klientiem izvēlēties patēriņa paradumiem piemērotu fiksētās - mainīgās tarifa komponentes īpatsvaru.

Plānots, ka jaunais sadales tarifs stāsies spēkā 2023.gada 1.jūlijā. Vienlaikus, lai virzītu izmaiņas pakāpeniski un līdz ar to mazinātu kopējo tarifa maksas pieaugumu, "Sadales tīkls" iesniedzis SPRK priekšlikumu tarifa korekcijai un attiecīgi daļējam maksas pieaugumam jau no 2023.gada 1.janvāra.

Kompānijā arī skaidro, ka elektroenerģijas pārvades tarifa plānotais pieaugums, elektroenerģijas, kā arī elektrotīkla uzturēšanai un attīstībai nepieciešamo resursu cenu straujais kāpums veido "Sadales tīkla" sadales pakalpojuma nodrošināšanai nepieciešamo izmaksu pieaugumu 183 miljonu eiro apmērā gadā. Tāpēc sadales sistēmas operators sagatavojis un izvērtēšanai SPRK iesniedzis jaunu tarifa projektu.

Tarifa projektā 69% izmaksu pieauguma veido pārvades tarifa sadārdzinājums no 71 miljona eiro līdz 144 miljoniem eiro gadā, kā arī elektroenerģijas pārvadīšanas tehnoloģiskā patēriņa nodrošināšanai nepieciešamās elektroenerģijas izmaksas, kas pieaugušas no 16 miljoniem eiro līdz 69 miljoniem eiro gadā, kuru sadales operators iegādājas par tirgus cenu. Inflācijas ietekmē augušas arī uzņēmuma darbības nodrošināšanai nepieciešamo resursu - koksnes, metāla, degvielas, loģistikas pakalpojumu - cenas.

"Sadales tīkls" šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 152,28 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 0,5% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, taču kompānija strādāja ar zaudējumiem 1,538 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.