Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Sešām ievērojamām Latvijas personībām un labdarības organizācijām piešķirs Ministru kabineta balvas

© f64.lv, Kaspars Krafts

Valdības vārdā Ministru prezidents un nozaru ministri šodien plkst.15.30 Ministru kabineta ēkā pasniegs sešas Ministru kabineta balvas ievērojamām Latvijas personībām un labdarības organizācijām par nozīmīgu veikumu Latvijas valsts attīstībā, zinātniskajā, kultūras un sabiedriskajā jomā.

Kā informē Valsts kancelejas pārstāve Santa Jirgensone, Ministru kabineta balva ir Latvijas valdības augstākais apbalvojums, nākamais augstākais apbalvojums valstī aiz Triju Zvaigžņu ordeņa. Laureāti saņem Ministru kabineta Goda diplomu, Ministru kabineta balvas krūšu nozīmīti un naudas balvu 7115 eiro apmērā.

Par sevišķiem sasniegumiem zinātnē par darbu kopu "Oriģinālu zāļvielu darbības mehānismu noskaidrošana un jaunu pielietojumu izstrāde" Ministru kabineta balvu saņems Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Maija Dambrova.

Akadēmiķe attīstījusi un patentējusi zāles sirds un asinsvadu, centrālās nervu sistēmas ārstēšanai un citu slimību novēršanai. Tāpat Dambrova nesusi Latvijas vārdu visā pasaulē, jo viņas publikācijas iekļautas visaugstākā līmeņa zinātniskajos izdevumos.

Savukārt ķīmijas zinātņu doktoram Andrejam Rauhvargeram apbalvojums piešķirts par būtisku ieguldījumu augstākās izglītības attīstībā. Kopš 1999.gada paveikts daudz, lai Latvijas augstākās izglītības sistēma būtu vienota ar citām attīstītām Eiropas valstīm, vēsta valdības pārstāvji. Rauhvargers ieguldījis daudz darba, lai Latvijā tiktu ieviesta bakalaura, maģistra un doktora grādu sistēma, kā arī Eiropā vienotā kredītpunktu sistēma un diplomu atzīšana.

Par ieguldījumu Latvijas opermūzikas, tās jaunrades un starptautiskās atpazīstamības veicināšanā visa mūža garumā balvu saņems arī diriģents Aleksandrs Viļumanis. Viņš ir viens no Latvijas spilgtākajiem operas, baleta un vokālsimfoniskās mūzikas diriģentiem. Diriģents sniedzis arī būtisku ieguldījumu Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku izveidē un attīstīšanā.

2022.gada Ministru kabineta balvas laureāti ir arī biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem", kas aktīvi iesaistījusies, veidojot un nodrošinot atbalstu patvēruma meklētājiem Latvijā. Sākotnējais entuziastu pulciņš izaudzis par biedrību, kas ir palīdzējusi virzīt sistēmiskas izmaiņas un uzlabojusi palīdzības sniegšanu visā valstī.

Par ieguldījumu ārpusģimenes aprūpes, bērnu un ģimeņu atbalsta sistēmas veidošanā un bērnu interešu aizstāvību Ministru kabineta balvu šogad saņems arī "Latvijas SOS - bērnu ciematu asociācija". Tā palīdz vairāk nekā 1200 bērniem gadā, sniedzot visdažādāko atbalstu arī vecākiem, aizbildņiem, audžuģimenēm un citiem. Tikpat nozīmīgs ir asociācijas ieguldījums sociālo pakalpojumu attīstībā Latvijā kopumā, tai skaitā paplašinot iespējas ģimeniskā vidē dzīvot arī tiem cilvēkiem, kuri pašu spēkiem to nespētu.

Savukārt Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centra zinātniskās daļas vadītājai, Laukaugu selekcijas un agroekoloģijas nodaļas vadošajai pētniecei, agronomijas zinātņu doktorei Sanitai Zutei Ministru kabineta balva piešķirta par nozīmīgu zinātnisko un sabiedrisko sniegumu Latvijas tautsaimniecībā.

Zute darbojas pētniecībā un vienlaikus gan aizstāv pētniecības vajadzības, gan meklē Latvijas tautsaimniecībai vērtīgākās iespējas, prasmīgi savedot kopā zemniekus, zinātniekus un politikas veidotājus, uzsver Jirgensone.