Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Policijas amatpersonu nodokļu lietu turpinās iztiesāt nākamā gada maijā

© Dmitrijs Suļžics/f64

Krimināllietu, kurā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas apsūdzētas divas personas, tostarp, bijusī augsta ranga Valsts policijas amatpersona, Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā plāno turpināt skatīt 2.maijā plkst.10.30, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesas kalendārā pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēti Sanita Bite un Ingars Bite.

Sanita Bite laikā no 2009.gada līdz 2011.gada februārim ieņēma Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes priekšnieka vietnieces un Kriminālpolicijas biroja priekšnieces amatu.

Prokuratūras mājaslapā ievietotajā paziņojumā apsūdzēto vārdi nav minēti, taču skaidrots, ka divi apsūdzētie bija kāda uzņēmuma valdes locekļi un tā saimnieciskās darbības faktiskie veicēji dažādos laika posmos.

Apsūdzēto kā uzņēmuma vadītāju pienākums bija aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību.

Tomēr apsūdzētie tīši neveica aprēķināto nodokļu maksājumus valsts budžetā, kaut arī uzņēmuma rīcībā bija šādi līdzekļi un tādējādi viena persona tīši izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 71 495 eiro, bet otra persona tīši izvairījās no minētā uzņēmuma nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 110 970 eiro.

Turklāt viena no apsūdzētajām personām bija valdes locekle arī citā uzņēmumā, kur viņai kā uzņēmuma vadītājai bija pienākums aprēķināt maksājamo nodokļu summas, noteiktajā termiņā un pilnā apmērā valsts budžetā nomaksāt nodokļus un nodevas, kā arī kārtot uzņēmuma grāmatvedību.

Tomēr apsūdzētā tīši neveica aprēķināto nodokļu maksājumus valsts budžetā, kaut arī uzņēmuma rīcībā bija šādi līdzekļi un tādējādi tīši izvairījās no nodokļu nomaksas lielā apmērā, nodarot valstij zaudējumus kopumā par 46 590 eiro.

Prokurors pieņēmis lēmumu par procesa sākšanu par piespiedu līdzekļa piemērošanu vienai juridiskai personai.

Par Sanitas Bites iespējamo saistību ar izvairīšanos no nodokļu nomaksas LETA jau rakstīja 2018.gadā, kad lietu vēl izmeklēja Valsts ieņēmumu dienests.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvalde un VID šo informāciju nekomentēja.